Miljoenen voor populaire internationale scholen

Internationale scholen rond Amsterdam en Den Haag ontvangen 10,7 miljoen euro om 1150 extra leerlingen te kunnen plaatsen.

David Bremmer
Met het geld voor 1150 extra leerlingen worden de wachtlijsten flink teruggebracht. Beeld anp
Met het geld voor 1150 extra leerlingen worden de wachtlijsten flink teruggebracht.Beeld anp

Zo willen het kabinet en de regio's Amsterdam en Den Haag het vestigingsklimaat van Nederland aantrekkelijker maken, ook met het oog op de brexit.

Doordat meer buitenlandse bedrijven zich de laatste jaren in Nederland en met name Amsterdam vestigen, is het aantal leerlingen op internationale scholen in vijf jaar met 47 procent gestegen. In de regio's Amsterdam en Den Haag kunnen expat-kinderen niet altijd terecht, terwijl hier de meeste internationale bedrijven en organisaties zijn gevestigd.

Met het geld voor 1150 extra leerlingen worden de wachtlijsten flink teruggebracht. De eenmalige gift gaat naar vijf internationale scholen in en rond Amsterdam en twee in de regio Den Haag. Waar nodig zetten zij extra lokalen neer. In Nederland volgen nu 19.000 leerlingen internationaal basis- en voortgezet onderwijs. De extra plekken komen op de meeste scholen al in augustus beschikbaar.

Dikke min dreigt
"Goed internationaal onderwijs is een belangrijke factor voor buitenlandse bedrijven om zich hier te vestigen," zegt minister Henk Kamp (Economische Zaken). Hij wijst erop dat internationale ondernemingen goed zijn voor 900.000 arbeidsplaatsen.

De Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren noemt internationaal onderwijs zelfs een showstopper: "Elke keer als ik op bezoek in Londen of het buitenland met bedrijven praat komt het wel ter sprake. Als het er niet is, is dat echt een dikke min."

Al voor het brexitreferendum trok Amsterdam 1 miljoen euro uit voor een Deltaplan Internationaal Onderwijs. "Na het Britse nee tegen Europa hebben we enkele tandjes bij geschakeld. We hebben een unieke kans om meer interessante bedrijven hierheen te halen en voor meer werkgelegenheid te zorgen. Daarop ben ik met de overheid en met de regio Den Haag gaan praten."

Probleem blijft nijpend
Wat de wethouder betreft blijft het niet bij de 11 miljoen, waarvan de regio Amsterdam zo'n 4 miljoen voor zijn rekening neemt.

"Deze 1150 plekken extra zijn echt een mooie stap, maar het probleem is nijpend. Alleen in de regio Amsterdam verwachten we de komende jaren al 1500 plaatsen extra nodig te hebben."

Momenteel probeert het college van b. en w. daarom ook nieuwe aanbieders van internationaal onderwijs te interesseren. Bedoeling is om in 2020 plaats te hebben voor 7000 buitenlandse leerlingen. "We hebben drie sporen: uitbreiding van het bestaande internationale onderwijs, nieuwe aanbieders hierheen halen en ten slotte internationalisering op gewone scholen."

Welke zeven internationale scholen geld krijgen, willen het kabinet en de steden pas bekendmaken als de afspraken formeel zijn bekrachtigd. Voor de hand liggende kandidaten zijn de International School of Amsterdam in Amstelveen, The British School of Amsterdam, de British School in the Netherlands te Voorschoten en The American School of The Hague in Wassenaar.

Lees ook: 'Expat mijdt Amsterdam om huizenmarkt en onderwijs'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden