Miljoenen van het leenstelsel gaan naar gelijke kansen

De miljoenen die vanaf 2018 vrijkomen door het afschaffen van de basisbeurs gaan naar kleinschalig onderwijs, moderne faciliteiten, betere docenten en het aanpakken van ongelijke kansen.

Het plan werd maandag aan de minister overhandigd.Beeld anp

Hogescholen, universiteiten en studentenvakbonden zijn het eens geworden over waar ze de ruim 800 miljoen euro die in 2018 vrijkomt door het afschaffen van de basisbeurs aan willen uitgeven.

Het plan van de Vereniging van Hogescholen, universiteitsvereniging VSNU, studentenvakbond LSVb en het Interstedelijk Studenten Overleg werd maandag aan minister Jet Bussemaker overhandigd.

Gelijke kansen en studiesucces
Het belangrijkste uitgangspunt in de gezamenlijke agenda is het creëren van gelijke kansen. "Studenten verdienen het om beter ondersteund te worden tijdens hun studie. Zo kunnen bijvoorbeeld ook studenten die van huis uit minder gestimuleerd worden, hun opleiding voltooien," aldus LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout.

De miljoenen moeten onder meer gaan naar meer begeleiding van studenten, in de vorm van studieadviseurs, studentpsychologen en professioneel opgeleide tutoren. Thom de Graaf, voorzitter Vereniging Hogescholen, ziet in die begeleiding een sleutel tot meer afgestudeerden. "Persoonlijk contact, het gevoel van ergens bij horen en betrokken zijn bij de opleiding, zijn allesbepalend voor het welbevinden van een student en de mate van studiesucces."

Leraren assisteren
Het plan stelt ook voor te investeren in talentenprogramma's, zodat studenten zich tijdens hun studie kunnen inzetten in maatschappelijke projecten, kunst of sport.

Een voorbeeld van die programma's bestaat sinds vorig jaar al aan de VU. Met Community Service Learning werken studenten samen met maatschappelijke organisaties om bijvoorbeeld ICT-hulp te geven aan boeren in Afrika of leraren te assisteren.

De voorstellen sluiten aan bij het plan van Bussemaker dat ze vorig jaar al presenteerde. Daarin stelde ze voor om onder meer vierduizend extra docenten in te zetten. Lastig punt blijft wel dat Bussemaker prestatieafspraken wil maken over hoe onderwijs­instellingen hun geld uitgeven. De instellingen willen dit niet. Hierover zullen minister en onderwijsinstellingen de komende maanden nog de degens kruisen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden