Miljoenen subsidie voor medisch lichtonderzoek door VU-hoogleraar

Onderzoek naar een nieuwe manier om onder meer tumorcellen in beeld te brengen, onder leiding van VU-hoogleraar Johannes de Boer, krijgt 5,4 miljoen euro subsidie. 

Beeld ANP

Het onderzoek van De Boer – natuur- en sterrenkundige – maakt gebruik van laserlicht om bijvoorbeeld te bestuderen hoe kankercellen in een patiënt reageren op geneesmiddelen. Soortgelijke onderzoeken gebruiken meestal radioactiviteit, maar de fluorescerende vlaggetjes die De Boer aan de geneesmiddelen plakt, geven in scans een veel nauwkeuriger beeld: de afbeelding wordt tien tot honderd keer scherper. 

“Versimpeld gezegd: met radioactieve deeltjes kun je een zwart-witfoto van de tumor maken, met laserlicht maak je een kleurenfoto,” aldus De Boer. 

Op den duur moeten patiënten met bijvoorbeeld (slok)darmkanker, longkanker en prostaatkanker zo gepersonaliseerde medicatie kunnen krijgen om tumoren te vernietigen.

Biofotonica

De Boer is hoogleraar biofotonica. Bij biofotonica stuur je laserlicht door lichaamsweefsel. Door studie van de wijze waarop het licht z’n weg vervolgt, kun je biologische eigenschappen van het weefsel afleiden. In tegenstelling tot radioactiviteit geeft dat geen stralingsschade.

De Boers onderzoek is veelbelovend, maar bevindt zich nog in een exploratieve fase. “Het kan nog wel tien jaar duren voordat de toepassing ervan deel uitmaakt van de dagelijkse patiëntenzorg,” aldus De Boer. De studie vindt onder andere plaats in het Imaging Center van het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Dat centrum is vorige week geopend.

Subsidie

De onderzoekslijn heeft 5,4 miljoen euro subsidie gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek. Ook het bedrijfsleven, TNO, drie ziekenhuizen (Leiden UMC, UMC Groningen, Amsterdam UMC) en vier universiteiten (VU, UvA, UU, TU Delft) doen met de studie mee. 

Behalve kanker wil De Boer ook beeldvormend onderzoek naar astma en de ziekte van Alzheimer verbeteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden