Update

Miljoen Nederlanders dit weekeinde op vakantie

Foto ANP Beeld
Foto ANP

AMSTERDAM - De komende dagen wordt het extreem druk met toeristen op de wegen en op Schiphol, dat zijn drukste weekeinde van het jaar beleeft. Dit weekeinde vertrekken zeker een miljoen Nederlanders naar hun vakantiebestemming. Iets meer dan de helft heeft een buitenlandse bestemming, de rest viert vakantie eigen land.

Schiphol

Luchthaven Schiphol beleeft vanaf vrijdag het drukste weekeinde van het jaar. Normaal gesproken verwerkt de luchthaven volgend weekeinde de meeste passagiers, maar volgens een woordvoerster van Schiphol blijkt nu dat het er dit weekeinde ongeveer duizend meer zijn. ''Het verschil is heel klein.''

De luchthaven ziet ruim 475.000 passagiers komen, overstappen en gaan. ''Dit zijn er 22.000 meer dan in 2009'', zei de woordvoerster. De toename is volgens haar te danken aan onder meer het afschaffen van de vliegtaks en het feit dat het economisch iets beter gaat waardoor mensen weer vaker op vakantie gaan.

Schiphol zet zeker veertig man extra personeel in om de mensenmassa goed op te vangen. Ook werken er dit weekeinde tussen de dertig en veertig extra beveiligers en zetten de Koninklijke Marechaussee en luchtvaartmaatschappijen extra mensen in. ok surveilleert de marechaussee in burger en zet ze meer speurhonden in. Bij het bureau nooddocumenten zijn afgelopen week al honderd stuks meer geleverd dan normaal vanwege een storing bij burgerzaken bij de gemeente Amsterdam. Ook ontdekken volgens de zegsman reizigers vaak pas op het laatste moment dat hun paspoort is verlopen. ''We rekenen erop dat we weer veel nooddocumenten zullen verstrekken.''

De luchthaven probeert het de wachtende passagiers met gratis ijs en water zo veel mogelijk naar de zin te maken. Ook kunnen reizigers een foto laten maken en deze als ansichtkaart versturen. Door de drukte kunnen de wachttijden langer zijn dan normaal, daarom adviseert Schiphol op tijd naar de luchthaven te komen.

Net als voorgaande jaren zijn Spanje, Turkije, Griekenland en Italië erg populaire vakantiebestemmingen.

Druk op de weg

Ook op de weg zal het druk zijn dit weekeinde.

Evenementen zoals de Zwarte Cross in Lichtenvoorde en de Tilburgse kermis zouden dit weekeinde voor extra verkeershinder kunnen zorgen. Een deel van de A12 tussen Bodegraven en Gouda is tot maandagmorgen afgesloten voor werkzaamheden.

In België kunnen vakantiegangers via de E25 naar Luxemburg veel last hebben van de werkzaamheden bij Luik. In Frankrijk staan de meeste files op de A6/A7 Parijs-Lyon-Orange, A9 Orange-Spaanse grens en op de A10 Parijs-Bordeaux bij Orléans.

In Duitsland begint de zomervakantie in het drukbevolkte Noord-Rijnland-Westfalen en bij de Opelfabrieken in Rüsselsheim, Kaiserslautern en Bochum. De grootste kans op files hebben automobilisten op de A1 bij Hamburg, de A3 Frankfurt-Neurenberg en op wegen rond München.

Ook in Oostenrijk kan het druk zijn vanwege veel werkzaamheden. Voor de Tauerntunnel kan het verkeer uren vaststaan. Ook de wachttijden voor de St. Gotthardtunnel in Zwitserland kunnen zaterdag oplopen. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden