Miljoen euro leidt naar Albanese en Italiaanse criminelen

De politie deed in een verborgen ruimte in een auto een uitzonderlijke vondst: een miljoen euro cash - met boven op het geld een gouden rozenkrans als amulet. Het spoor leidt naar Albanese en Italiaanse criminelen.

Een rozenkrans, die ook werd gevonden in de auto. Beeld Getty Images/iStockphoto
Een rozenkrans, die ook werd gevonden in de auto.Beeld Getty Images/iStockphoto

Specialisten van de douane zagen begin juli iets afwijkends aan de vloer van een Peugeot 3008, die twee dagen eerder in beslag was genomen bij een verkeerscontrole in Wassenaar.

Toen de douaniers nauwkeuriger keken, vonden ze een kunstig verborgen ruimte, waarin tot hun grote verbazing veel pakketten geld lagen verborgen. Het geld was verpakt in plastic folie: in totaal lag er ongeveer een miljoen euro.

In een van de bovenste pakjes zat een Rolexhorloge ter waarde van zo'n 20.000 euro en, opmerkelijk, een gouden rozenkrans, alsof het een talisman was.

Die symboliek is niet geheel verwonderlijk, want het geld is te herleiden tot Albanese en Italiaanse criminelen. Maar het spoor naar de bijzondere vondst, die niet eerder bekend werd, begon in Amsterdam.

Over het balkon
De auto met het verstopte miljoen was al maanden eerder door de politie als verdacht aan­gemerkt. In januari deed de Amsterdamse recherche een inval in een appartement in Amsterdam-Noord, in het kader van een onderzoek naar fraude.

Toen agenten binnenvielen zagen zij hoe twee in de flat aanwezige Albanezen allerlei spullen van het balkon gooiden, waaronder de sleutel van een auto voor de deur. In die wagen werd een verborgen ruimte aangetroffen - leeg.

Eén van de Albanezen in de flat wordt gezien als actief in de georganiseerde criminaliteit in zijn vaderland, met zaken als drugshandel en witwassen.

De auto van de Albanezen stond op naam van een Italiaanse katvanger in Duitsland, iemand die tegen betaling voor criminelen spullen op zijn naam zet. Op papier had de katvanger nog meer auto's in bezit, die de politie als gesignaleerd in het systeem zette.

Daardoor kon zes maanden later de Peugeot in Wassenaar worden herkend, ook omdat nog ruim 6000 euro aan verkeersboetes moest worden betaald.

Opmerkelijk gezelschap
Achter het stuur zat de 46-jarige Italiaan Mauro D. De Romein kon de hoge boete niet betalen en belde een vriend, die prompt naar het bureau kwam om iets af te geven, waarna D. de boete contant afrekende en verdween: het miljoen in zijn auto was toen nog niet gevonden.

€ 1.000.000

In een vak in de vloer van de Peugeot blijkt een miljoen euro in plastic verstopt.

Daarop liet een alerte agent de auto van de gulle vriend controleren. Die bleek rond te rijden met een opmerkelijk gezelschap: een Italiaanse vrouw, een man afkomstig uit een voorstad van Napels én een oude bekende: de Albanees die in Amsterdam-Noord de sleutels van het balkon had gegooid.

Dat Albanezen en Italianen in Nederland geregeld met elkaar samenwerken in het criminele circuit, is al langer bekend. Albanezen zijn in toenemende mate actief in Amsterdam, vooral in het drugscircuit, de hennepteelt, witwassen van crimineel geld en het vervalsen van reis­documenten.

'Ndrangheta en Camorra
Met regelmaat werken Albanezen, die in de keten van internationale drugshandel een rol hebben als logistieke regelaars, in opdracht van de georganiseerde Italiaanse criminaliteit.

In Nederland zijn met name maffiaorganisaties als de 'Ndrangheta uit Calabrië en de Napolitaanse Camorra actief, vooral omdat Nederland het overslagpunt is van grote partijen drugs uit Zuid-Amerika.

De banden tussen Albanese en Italiaanse criminelen zijn al veel langer hecht, ook vanuit historisch perspectief.

Veel Albanezen spreken vloeiend Italiaans, mede doordat in het land tijdens de dictatuur van Enver Hoxha enkel Italiaanse televisie en radio waren te ontvangen.

Sinds de gigantische sigarettensmokkel uit de jaren negentig, toen speedboten vanaf de Albanese kust 's nachts af en aan voeren richting de Italiaanse laars, weten de groepen aan beide zijden van de Adriatische Zee wat zij elkaar kunnen bieden.

De gevonden gouden rozenkrans, volgens kenners dus mogelijk bij het geld gestoken om de geluksgoden gunstig te stemmen, wijst nadrukkelijk richting Zuid-Italië, waar rituelen nog erg belangrijk zijn. Concrete aanwijzingen dat de bestuurder van de auto, Mauro D., banden heeft met de georganiseerde Italiaanse misdaad, ontbreken overigens.

Na de ontdekking van het miljoen werd D. alsnog in Duitsland aangehouden en hij zit nog altijd vast op verdenking van witwassen.

Justitie wil niet op de zaak ingaan en ook D.'s Amsterdamse advocaat Willem van Vliet wil niet reageren.

Lees ook: Inval bij garage die geheime bergplaatsen inbouwde en Toestroom criminele Albanezen in Amsterdam

Tijdlijn

1. Januari 2017
Politie doet een inval in Amsterdam-Noord, waarbij auto's met verborgen ruimtes in beeld komen.

2. Begin juli 2017
Agenten zien in Wassenaar een van de gesignaleerde auto's rijden. Italiaan Mauro D. (46) betaalt de boetes en verdwijnt, zijn auto wordt in beslag genomen.

3. Begin juli 2017
Twee dagen later ontdekken specialisten van de douane de verborgen ruimte in de auto en vinden een kleine miljoen euro in contanten, met daarbij een Rolex en gouden rozenkrans.

4. Eind juli 2017
Mauro D. wordt in Duitsland aangehouden.

5. Begin augustus 2017
D. wordt overgeleverd aan Nederland. Hij zit vast.

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden