Miljoen aan leningen via website

AMSTERDAM - Geldmarktplaats Boober.nl heeft de grens van één miljoen euro aan verstrekte leningen gepasseerd. Sinds de oprichting van de omstreden website in februari van dit jaar heeft Boober meer dan 2900 leningaanvragen ontvangen.Boober is de eerste website in Nederland waar zonder tussenkomst van een bank geld kan worden geleend. Leners en geldverstrekkers kunnen op Boober met elkaar in contact komen en zaken doen. Toezichthouder AFM onderzoekt momenteel of deze vorm van kredietverstrekking legaal is. Ook vanuit de politiek zijn er twijfels geuit over de nieuwe leenwebsite. Gevreesd wordt dat met deze vorm van geld lenen het aantal mensen met schulden zal toenemen.

Boober is in staat leningen tegen veel lagere tarieven aan te bieden dan de traditionele geldverstrekkers omdat de rente door vraag en aanbod tot stand komt. Inmiddels hebben meer dan 1100 investeerders voor in totaal 4,4 miljoen euro toegezegd om uit te lenen. Boober verwacht binnen drie jaar 170 miljoen euro te hebben uitgeleend, ongeveer één procent van de Nederlandse kredietmarkt.

Volgens Boober-directeur Guus Drijver is het aantal leningaanvragen boven verwachting. ''Mensen vinden het leuk elkaar geld te lenen via de website en daarmee de banken buitenspel te zetten. Ze hebben genoeg van de grote partijen die de markt al jaren domineren.''

Opvallend is dat er meer geld beschikbaar is voor leningen dan dat er daadwerkelijk wordt uitgeleend. ''Aan investeerders geen gebrek. Het blijkt moeilijker te zijn om geschikte leners aan te trekken.''

In het buitenland bestaan online geldmarktplaatsen al langer. Zo zijn in Engeland Zopa.com en in de VS Prosper.com actief.

Leningen bij Boober zijn mogelijk vanaf 1500 euro tot maximaal tienduizend euro. Gemiddeld wordt er volgens Drijver tussen de vijf- en de zesduizend euro geleend.

Inmiddels is Boober volgens Drijver veel meer dan een leenwebsite. ''We zien hele communities ontstaan. Vlak na de oprichting kwam er een forum waarop van alles besproken wordt.''

De website hanteert een streng selectiebeleid. Wie geld wil lenen, moet ouder zijn dan achttien jaar en beschikken over een vaste baan. Mensen met een slecht betalingsverleden of hoge schulden worden niet toegelaten. ''Bijna de helft van de mensen die zich aanmelden voor een lening, moeten we weigeren,'' zegt Drijver.

Ook mensen die geld willen uitlenen, moeten aan strikte voorwaarden voldoen. Op basis van hun kredietwaardigheid worden ze in categorieën ingedeeld. Om het risico te spreiden zijn investeerders verplicht aan minimaal tien mensen hun geld uit te lenen. De afspraken worden tot dusver goed nageleefd. ''Het aantal mensen met een betalingsachterstand bedraagt nu 3,8 procent.''

Boober wil na de zomer een Belgische website lanceren. Andere Europese landen moeten daarna volgen. Met de AFM is Drijver in gesprek over een vergunning. ''In de wet is voor deze manier van lenen nog niets geregeld. Maar we willen graag meewerken aan regulering van deze nieuwe markt.''Links:

- Boober.nl

- Toezichthouder AFM

- Zopa.com

- Prosper.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden