Miljarden bezuinigen? Dat doen de Belgen zo

Wie de Nederlandse media er deze dagen op naslaat, kan niet over de onvrede heen lezen die heerst over de op handen zijnde besparingsplannen. Het Nederlandse kabinet moet namelijk het begrotingstekort terugdringen met 1,5 procent. Veel Nederlanders vrezen een aanpak met de botte bijl. Herman van Rompuy, president van Europa en Belgisch staatsburger, reageerde laconiek op de Nederlandse ophef. 'Met 1,5 procent bezuinig je een economie niet kapot'. En Van Rompuy kan het weten.

Elise Kuit
Premier Di Rupo. Beeld ap
Premier Di Rupo.Beeld ap

De Europese president was namelijk in de jaren negentig minister van Begroting in België. Het land lag op apegapen, maar Van Rompuy wist België binnen de zes jaar er bovenop te krijgen, en de economie aan te trekken.

Premier Di Rupo staat vandaag de dag op zijn beurt eveneens voor een flinke uitdaging. Hij moet met zijn kabinet het begrotingstekort van 4,1 procent zien terug te dringen naar 2,8 procent. Bovendien moet de Belgische regering twee miljard meer besparen dan de 11,3 miljard die voorzien waren. Maar de koude drukte daarover is onder Belgen heel wat minder dan bij hun noorderburen.

Di Rupo

Misschien kunnen de Nederlandse onderhandelaars dan ook een vooreeld nemen aan wat 'De Methode Di Rupo' is gaan heten. Dit laatste houdt in dat er in drie verschillende rondes wordt onderhandeld. Dat kost (heel veel) tijd, maar dat heeft ook voordelen. Het weinige (slechte) nieuws sijpelt zo mondjesmaat de samenleving binnen. En al die kleine stukjes moeten uiteindelijk wel twee miljard opleveren, maar allemaal apart komen ze veel minder hard aan.

Op die manier kan de sociale onrust minimaal gehouden worden. Dat klinkt misschien als uitstel van executie, maar voorlopig onderhandelt Di Rupo relatief ongestoord verder. Op een enkele stakingsdag na, lijkt hij goed met zijn plannen weg te komen. Hierin komt misschien wel het grootste verschil tussen de Nederlandse en Belgische aanpak aan de oppervlakte. Want waar het kabinet Rutte alle problemen het liefst gisteren al had opgelost, redeneert Di Rupo dat zijn aanpak dan wel traag is, maar dat bezuinigen om het bezuinigen niet altijd het beste is voor een land. Een mening die in de laatste weken overigens ook in Nederland opdook.

Drama

Naast de berekende traagheid, houdt Di Rupo 'zijn' ploeg ook nauwlettend in de gaten. De premier heeft in niet mis te verstane woorden (met zijn typische gevoel voor drama) de bewindslieden duidelijk gemaakt dat lekken niet wordt getolereerd. Zo houdt hij eventuele irritaties tussen de onderhandelingspartijen onder controle, en kunnen ruzies via de media niet uitgroeien tot een nationale hetze.

Kortom, als Rutte iets kan leren van Di Rupo, is dat het tempo best een tandje omlaag kan ten gunste van het resultaat. Met Ruttes afkondiging van een voorlopige mediastilte lijkt hij in ieder geval de Methode Di Rupo niet geheel ongenegen te zijn.

In samenwerking met De Volkskrant-correspondent in België, Leen Vervaeke.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden