Milities Libië houden 7000 mensen gevangen

Ongeveer 7000 mensen worden op dit moment gevangen gehouden door milities in Libië. Onder de gedetineerden zijn veel buitenlanders, die afkomstig zijn uit landen ten zuiden van de Saharawoestijn. Dat meldde topman Ban Ki-moon van de Verenigde Naties gisteren in een rapport.

ANP
Een man die er van wordt verdacht een huurling voor Kaddafi te zijn, wordt aangehouden. Beeld REUTERS
Een man die er van wordt verdacht een huurling voor Kaddafi te zijn, wordt aangehouden.Beeld REUTERS

De opstellers van het rapport maken ook melding van martelingen in de gevangenissen. Daar zouden niet alleen mannen, maar ook vrouwen en kinderen vastzitten. Veel gevangenen zijn vastgezet omdat ze ervan worden verdacht huurlingen te zijn geweest van het Kaddafibewind.

Wederopbouw
Maandag vergadert de VN-Veiligheidsraad over de wederopbouw van Libië na de val van het regime van de vorige maand gedode dictator Muammar Kaddafi. In het rapport staat dat de milities op dit moment veel macht hebben in Libië.

De Nationale Overgangsraad probeert het gezag geleidelijk aan over te nemen. Maar volgens het VN-onderzoek blijven veel gevangenen verstoken van welke juridische hulp dan ook, omdat de politie niet of nauwelijks functioneert en Libië niet beschikt over een werkend rechtssysteem.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden