Update

Militanten ontvoeren drie Nederlanders in Niger Delta

De in Nederland wonende Nigeriaan Sunny Ofehe, drukker Erhard Leffers en auteur Marianne Vos zijn in Nigeria ontvoerd. Een woordvoerder van de drukkerij van Leffers heeft dit bevestigd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft aan dat er een derde ontvoerde Nederlander is. Wie dat is, wil een woordvoerster niet zeggen. Volgens de NOS gaat het om documentairemaker Jan Dries Groenendijk.

Militanten uit de Niger Delta. Beeld Archiefbeeld AFP
Militanten uit de Niger Delta.Beeld Archiefbeeld AFP

De drie waren in Nigeria om een blad van Ofehe daar te promoten. Ofehe heeft zijn eigen organisatie die onder meer actievoert tegen de rol van Shell in de Niger Delta. Vos had in het blad geschreven. Leffers had het blad gedrukt.

De politie in Nigeria heeft het bericht inmiddels bevestigd aan RTL Nieuws en heeft een onderzoek ingesteld. 'We doen alles wat we kunnen om de schuilplaats van de daders te vinden', zegt een woordvoerder.

In het reisadvies voor Nigeria wordt al jaren gewaarschuwd voor ontvoeringen en berovingen. 'Bij reizen en verblijf in Nigeria, inclusief de grote steden, wordt geadviseerd rekening te houden met aanhoudende risico's van criminaliteit met inbegrip van berovingen en ontvoeringen', schrijft Buitenlandse Zaken in het advies.

Nieuwssite Sahara Reporters kwam vanmorgen met het bericht dat de Nederlanders waren overvallen door een groep gewapende militanten op een speedboot. Volgens ooggetuigen werd er geschoten en vluchtten de mensen die op de oever stonden om de ontwikkelingswerkers uit te zwaaien direct naar een veilige plek. Mensen die op dezelfde boot zaten, sprongen ervanaf, zodat de buitenlanders alleen achterbleven.

Gedwongen op de grond te liggen
Een Nigeriaanse journalist die met de Nederlanders meereisde, zei dat alles 'vreselijk snel' was gegaan. 'Ik zat met de Nederlanders en de twee Nigerianen op de boot toen de militanten ons dwongen op de grond te gaan liggen. Ze verzamelden onze spullen, camera, telefoons, iPads en ik hoorde hen zeggen dat de witte mensen moesten worden meegenomen. Ik weet niet of de andere Nigerianen ook zijn meegenomen. We hoorden later dat er een aantal mensen vermist zijn, onder wie de twee Nigerianen die in Nederland wonen en die met de buitenlanders waren meegekomen.'

In de olierijke Nigerdelta is het al decennialang onrustig. De burgers vinden dat ze te weinig terugzien van de oliedollars en ook de milieuverontreiniging die wordt veroorzaakt door de oliewinning heeft tot felle protesten geleid. Militante opposanten saboteren geregeld pijpleidingen, die in Nigeria vaak boven de grond lopen. Ook worden er vaak westerlingen ontvoerd. Dat zijn echter vrijwel nooit ontwikkelingswerkers, zoals nu het geval zou zijn, maar medewerkers van oliemaatschappijen, waarvan Shell de grootste is.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nederlanders vaker slachtoffer
Nederlanders zijn geregeld het slachtoffer van deze kidnappingen geweest. In 2007 werden bijvoorbeeld drie Nederlanders ontvoerd in Nigeria. Een beveiligingsmedewerker werd in april van dat jaar een week vastgehouden. In mei werd een andere Nederlander ontvoerd, van wie pas na een maand duidelijk werd dat hij nog in leven was. Rond die tijd verdween er opnieuw een Nederlander, werkzaam bij olie-industrietoeleverancier Schlumberger. Ruim een week later kwam het bericht dat hij in veiligheid is. In januari van dat jaar werd een Nederlander gedood bij een aanval op een veerbootje.

De ontvoerders zijn niet altijd lokale activisten, maar ook criminele bendes die vanwege de chaos in het gebied steeds meer ruimte krijgen.

Ontvoerde schoolmeisjes
De ontvoering heeft zeer waarschijnlijk niets te maken met de problemen in het noorden van het land. Daar strijdt de islamitische extremistische groepering Boko Haram voor de invoering van de sharia in heel Nigeria. Drie weken geleden ontvoerden zij meer dan 200 schoolmeisjes die nog steeds niet terecht zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden