Militanten in Syrië snijden 'per ongeluk' verkeerde hoofd af

Militanten van de Islamitische Staat in Irak en groter Syrië (ISIS), een organisatie die in Syrië tegen het regime van Assad vecht, hebben 'per ongeluk' bij iemand het hoofd afgesneden. Ze dachten dat de man een 'ongelovige' was, zo laten ze in een verklaring weten, maar het bleek een strijder te zijn van een bevriende militie.

Een ISIS-strijder vraagt de inwoners van Aleppo om tegen het leger van Bashar al-Assad te vechten. Beeld afp
Een ISIS-strijder vraagt de inwoners van Aleppo om tegen het leger van Bashar al-Assad te vechten.Beeld afp

Op YouTube verscheen gisteren een filmpje waarop ISIS-militanten het afgesneden hoofd van een man aan het publiek in de stad Aleppo lieten zien. (Let op: deze beelden kunnen als zeer schokkend worden ervaren.) Het zou het hoofd van een sjiiet zijn, die in het kamp van president Assad had gevochten. President Bashar al-Assad is zelf een alawiet, een islamitische stroming die weer is voortgekomen uit het sjiisme.

Verkeerde namen gepreveld
De man, ondertussen geïdentificeerd als Mohammad Fares Marroush, was een soennitische strijder bij Ahrar al-Sham, een groepering die bevriend is met ISIS. Hij was gewond geraakt bij een gevecht tegen een sjiietische militie, en werd in Aleppo naar een ziekenhuis gebracht. Terwijl hij verdoofd was, zou hij 'Ya Ali' en 'Ya Hussein' hebben gepreveld, de namen van twee sjiitische heiligen.

Dat was voor de aanwezigen voldoende bewijs dat hier een sjiiet op de operatietafel lag, en prompt werd zijn hoofd afgesneden.

Vandaag heeft ISIS haar fout toegegeven. Sheik Omar al-Qahtani, een belangrijke ISIS-leider en rechter, heeft in een verklaring uitgelegd dat er niemand in het ziekenhuis was die Mohammad Fares kende. Farez zelf zou hebben gedacht dat hij door sjiieten gevangen was genomen en om die reden sjiitische heiligen hebben aangeroepen. Hierop dachten de strijders van ISIS dat hij een 'ongelovige' was.

'We vragen God om de broeders van Fares te vergeven omdat het de bedoeling was juist een van zijn vijanden uit te schakelen', aldus Al-Qahtani. 'We herinneren jullie eraan dat dergelijke fouten gemaakt worden op het slagveld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden