Update

Militairen verdacht van aanslag op eigen post

De marechaussee is bezig met een onderzoek en ondervroeg de twee militairen als slachtoffer. Foto ANP Beeld
De marechaussee is bezig met een onderzoek en ondervroeg de twee militairen als slachtoffer. Foto ANP

AMSTERDAM - Twee Nederlandse militairen worden ervan verdacht dat ze een aanslag op een eigen Bushmaster-pantservoertuig op de Nederlandse buitenpost Coyote ten noorden van Deh Rawod in Afghanistan hebben gepleegd. Volgens de marechaussee hebben de mannen het voertuig op 7 maart dit jaar opgeblazen. Er vielen geen doden of gewonden.

De advocaat van de twee militairen, Michael Ruperti, heeft dit donderdag bevestigd aan het persbureau ANP. De raadsman benadrukte dat de twee militairen ontkennen ook maar iets met deze aanslag te maken te hebben.

Luitenant-kolonel Rick Hirs van de marechaussee zegt dat zijn dienst de oorzaak van de schade aan de Bushmaster heeft onderzocht. Voor het onderzoek zijn onder anderen twee militairen ondervraagd. De verschillende getuigenverklaringen en de resultaten van het onderzoek heeft de marechaussee inmiddels naar het Openbaar Ministerie in Arnhem gestuurd. Daarom kan Hirs niets inhoudelijks over de zaak zeggen. Een woordvoerster van het OM erkent dat de zaak nu bij justitie ligt. Ze wil verder ook niet op de zaak ingaan.

Aanvankelijk ging defensie er volgens Ruperti van uit dat lokale mensen op het kamp voor de explosie verantwoordelijk waren. De twee verdachten wisten namelijk net op tijd het militaire voertuig te verlaten, voordat het ontplofte.

De marechaussee begon direct een onderzoek en ondervroeg de twee militairen als slachtoffer. Na een paar maanden moesten ze zich opeens opnieuw melden bij de marechaussee in Nederland. Toen tot hun grote verbazing als verdachte. Uit het opsporingswerk blijkt volgens de marechaussee dat de militairen de aanslag zelf zouden hebben gepleegd, aldus Ruperti.

De verdachte militairen zijn zeer verontwaardigd, totaal verrast en woedend over de verdenking die er tegen hun ligt, zegt Ruperti. Eén van hen heeft nadat de aanklacht tegen hem bekend werd gemaakt, het leger verlaten. Bronnen melden dat hij inmiddels naar het buitenland is vertrokken. Ruperti zegt geen mededelingen te kunnen doen over zijn verblijfplaats. De andere militair maakt nog steeds deel uit van de krijgsmacht. Hij is niet geschorst.

Het ministerie van Defensie meldde destijds dat er op de patrouillebasis Coyote een ''ongecontroleerde explosie'' van een handgranaat in een Bushmaster had plaatsgevonden en dat daarbij geen gewonden vielen. Wel raakte het voertuig beschadigd. Ook gaf Defensie aan dat er een onderzoek was ingesteld naar de toedracht van het incident. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden