Militairen reden in open auto

DEN HAAG - De twee Nederlandse militairen die gisterochtend in de Afghaanse provincie Oeroezgan om het leven kwamen, reden in een open ongepantserde terreinwagen.Twee andere militairen raakten bij de aanslag met een bermbom gewond. Eén van de omgekomen soldaten is de zoon van de donderdag aangetreden Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm.

De 23-jarige eerste luitenant Dennis van Uhm uit Nijmegen en de 22-jarige soldaat eerste klasse Mark Schouwink uit Hengelo maakten deel uit van het 45e pantserinfanteriebataljon uit Ermelo. De gewonde militairen, de in kritieke toestand verkerende soldaat Toninho Norden (20) uit Amsterdam en korporaal Roger Hack (25), waren daar ook gelegerd.

De militairen maakten deel uit van een groep van zo'n honderd Nederlandse en Afghaanse militairen die al enkele dagen bezig was met een verkenningsmissie, die duidelijkheid moest verschaffen over de activiteiten van talibanstrijders in de Baluchivallei en het Deh Rashan-gebied. De vier zaten in hetzelfde voertuig en reden terug naar Tarin Kowt. Op twaalf kilometer van Kamp Holland reden zij - als vierde in de colonne - op het geïmproviseerde explosief.

Aan het begin van de ministerraad gisterochtend informeerde minister Eimert van Middelkoop van Defensie zijn collega's over de aanslag. Daarop werd de vergadering enkele minuten geschorst.

Van Middelkoop zei dat de krijgsmacht in het hart is getroffen en verwees naar de wrange tegenstelling tussen de feestelijke installatie van Van Uhm donderdag en de aanval van gisteren waarbij zijn zoon omkwam. ''Het contrast had niet groter kunnen zijn.'' De minister heeft generaal Van Uhm gevraagd zich nu alleen te concentreren op zijn persoonlijke situatie.

De taliban heeft bij monde van woordvoerder Qari Yousef Ahmadi bekend gemaakt dat zij de zoon van de bevelhebber bewust als doelwit hadden gekozen. Zij zouden op de hoogte zijn geweest van zijn locatie.

Defensiespecialist Ko Colijn van de Erasmus Universiteit in Rotterdam noemt de mogelijkheid van een gerichte aanval op Dennis van Uhm 'huiveringwekkend'. ''Als het géén toeval was, zou dat betekenen dat de taliban over informatie beschikt als wanneer de troepen de poort uit gaan en langs welke route zij rijden.'' Colijn sluit dat niet uit. ''De taliban is tien jaar aan de macht geweest en had een eigen geheime dienst. Je moet niet denken dat ze achterlijk zijn.''

Aanwijzingen dat de taliban in staat is tot gerichte aanslagen als deze, zijn volgens Colijn de aanslag op het zwaarbewaakte Serena hotel in de Afghaanse hoofdstad Kaboel in januari, waar toen een Noorse minister aanwezig was. Tijdens een van de laatste bezoeken van de Amerikaanse vicepresident Dick Cheney is ook diens konvooi aangevallen.

Premier Balkenende, die zei dat de taliban een 'laf middel' gebruikten, erkende dat de taliban de dood van de zoon van de commandant der strijdkrachten in hun propaganda zullen uitbuiten. Een verband tussen de aanslag en de commando-overdracht ziet hij niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden