Militairen geschorst om buitenlandse partner naar rechter

Militairen met een buitenlandse partner stappen naar de rechter omdat zij al maanden geschorst thuis zitten. De schorsing is het gevolg van het feit dat hun partner niet gescreend kan worden, omdat het land van herkomst geen gegevens levert aan de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

Nederlandse krijgsmachten in Kuduz, Afghanistan. Beeld ANP
Nederlandse krijgsmachten in Kuduz, Afghanistan.Beeld ANP

Die screening is van groot belang voor een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB), een vereiste voor militairen op een vertrouwensfunctie of op missie. Daarvoor is ook informatie over de partner nodig, maar die informatie wordt niet geleverd wanneer de MIVD geen relatie heeft met het betreffende land.

Sinds 1 november 2013 is een partnerregeling van kracht. Militairen die vóór die datum hun buitenlandse partner hebben ontmoet, zullen zullen hoogstwaarschijnlijk niet worden ontslagen maar krijgen een maatwerktraject aangeboden. Maar volgens advocaat Sébas Diekstra, die vijf geschorste militairen bijstaat, is dat nog steeds niet gebeurd. Veel militairen waren niet op de hoogte van de partnerregeling.

Het gaat voornamelijk om landen in Afrika en het Midden-Oosten. Ook Marokko en NAVO-partner Turkije behoren tot de landen waar de militaire veiligheidsorganisatie geen samenverkingsverband mee heeft. Volgens Diekstra is dat problematisch, omdat een groeiend aantal Nederlanders in die landen hun wortels hebben liggen. Een partner uit het thuisland wordt dan onmogelijk.

Ontslagen

Het niet hebben van een VGB leidt uiteindelijk tot ontslag van de militair. Zonder goede veiligheidsanalyse mogen de militairen geen vertrouwensfuncties uitvoeren en kunnen ze niet op uitzending. Dat betekent dat hun carrière in het beste geval op een zijspoor wordt geplaatst.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie meldde eind oktober dat er nog wordt gewerkt aan de regeling, die er ook voor zou zorgen dat militairen tijdelijk werk krijgen zonder dat daarvoor een screening nodig is, zegt Diekstra. Als er alsnog genoeg gegevens op tafel komen over de partner, kan een definitief besluit worden genomen over de toekomst van de betrokken militair.

Diekstra is blij met de toezegging. 'Mijn cliënten zitten maar te wachten op een antwoord. Dit blijft maar uit en de onzekerheid begint zijn tol te eisen.' Maar, zegt de advocaat, er zijn ook al mensen ontslagen vóór het ingaan van de partnerregeling in 2013. 'Daar heeft de minister het niet over.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden