Militairen 'beveiligen' Amsterdams stroom

AMSTERDAM - Ruim honderd militairen van het Korps Nationale Reserve oefenen de komende tijd samen met Nuon op de elektriciteitscentrale en bij het hoogspanningsschakelstation in Amsterdam. De oefening, getiteld Zonder Stroom, duurt nog tot en met 13 oktober, maakte de energieleverancier maandag bekend.

De militairen zijn afkomstig van de in de hoofdstad gelegerde Charlie-compagnie van 20 Natresbataljon. Ze hebben zogenaamd de opdracht van de autoriteiten de stroomvoorziening in Amsterdam extra te beveiligen. De militairen moeten de situatie bij de centrale en het schakelstation beoordelen en daarop stappen ondernemen, zoals het opzetten van wegblokkades, inrichten van wachtposten en het lopen van patrouilles.

Volgens kapitein Steven Visser, commandant van de Charlie-compagnie, krijgen de militairen verder te maken met diverse simulaties. Op die manier leren ze anticiperen op onverwachte zaken. ''Dit soort oefeningen wordt doorgaans op militair terrein gehouden, maar dankzij de samenwerking met Nuon kunnen wij nu op een echte locatie de vaardigheden aanscherpen'', aldus Visser.

Voor de energieleverancier past de oefening goed in het veiligheidsbeleid. ''Nuon wil onder alle denkbare omstandigheden de stroomvoorziening kunnen garanderen'', zei Alexander van Ofwegen, clustermanager van de Hemwegcentrale waar de proef plaatsvindt.

Behalve Nuon en de Nationale Reserve werken ook Continuon Netbeheer, Tennet, het Regionaal Militair Commando West en de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland mee aan de oefening. (ANP)

De Nuon energiecentrale in het Westelijk Havengebied. FOTO ANP/Erik van 't Woud Beeld
De Nuon energiecentrale in het Westelijk Havengebied. FOTO ANP/Erik van 't Woud
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden