Militaire vakbonden teleurgesteld na WUL-debat

De militaire vakbonden lijken voorlopig nog niet aan te sturen op een hervatting van het overleg met minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Ze reageerden woensdag teleurgesteld na het Kamerdebat over de gevolgen van de Wet Uniformering Loonbegrip (WUL) die voor militairen negatief uitpakt.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert brengt voor een bezoek aan de landmacht in november 2012 Beeld ANP
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert brengt voor een bezoek aan de landmacht in november 2012Beeld ANP

De WUL is een vereenvoudiging van het loonstrookje. Duizenden militairen krijgen daardoor te maken met een salarisverlaging van maximaal 5 procent. Hennis heeft voor dit jaar een tijdelijke oplossing gevonden om de verlaging terug te brengen tot maximaal 1,5 procent, maar ze zoekt naar een structurele oplossing.

Volgens voorzitter Marc de Natris van GOV/MHB is het nu duidelijk dat Defensie zelf de problemen van de WUL mag oplossen. 'Dit komt neer op een extra bezuiniging van 50 tot 80 miljoen.' Hij denkt niet dat het overleg met Defensie wordt hervat. Daardoor ligt ook de reorganisatie bij het ministerie stil. Dit kost per maand volgens Hennis 10 miljoen euro.

Voorzitter Jean Debie van de VMB gaat zich verder beraden over de opschorting van het overleg. De minister heeft hem in het debat 'niet gerustgesteld'. Jan Kleian van de vakbond ACOM lijkt ook niets te voelen voor snelle hervatting van het overleg. Hij twitterde: Kennelijk komt er een nieuw overleg tussen Kamer en Mindef (Defensie - red) en Minfin (Financiën - red). Nou dan wachten wij dat ook maar weer af voor wij verder praten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden