Militair ingrijpen Syrië voor steeds meer landen optie

Westerse mogendheden, met name de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk, denken hardop over een militaire actie tegen Syrië buiten de VN om. De Amerikaanse regering heeft beklemtoond dat het aanbod van de regering van de Syrische president Bashar al-Assad om een VN-onderzoek toe te laten, 'te weinig is en te laat komt'. Steeds meer landen menen dat de gifgasaanval, indien bevestigd, niet onbeantwoord mag blijven.

De Syrische president Assad, begin augustus. Beeld AP
De Syrische president Assad, begin augustus.Beeld AP

Ook andere landen willen actie tegen het regime van Assad. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu zei dat meer dan dertig landen bespreken hoe ze actie kunnen ondernemen als de VN-Veiligheidsraad daar niet toe overgaat.

Buurland Israël drong er dit weekend bij de Amerikanen op aan om tot actie over te gaan. Het buurland van Syrië is ervan overtuigd dat het regime van Assad achter de gifgasaanval zit en vindt dat het geweld niet onbestraft mag blijven. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak over een 'verschrikkelijk misdrijf' en zei dat de situatie niet zo kan doorgaan. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni zei dat Amerikaans ingrijpen toekomstig gebruik van chemische wapens zou ontmoedigen. Ze waarschuwde er wel bij dat een Amerikaanse interventie ook veiligheidsimplicaties zou hebben voor Israël.

Een verkooppunt van gasmaskers in Jeruzalem. De verkoop van de maskers stijgt, terwijl er steeds openlijker gesproken wordt over militair ingrijpen in Syrië. Beeld AFP
Een verkooppunt van gasmaskers in Jeruzalem. De verkoop van de maskers stijgt, terwijl er steeds openlijker gesproken wordt over militair ingrijpen in Syrië.Beeld AFP

Groot-Brittannië
De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague beklemtoonde maandag dat Londen meerdere opties overweegt, maar de reactie zal 'in overeenstemming zijn met het internationaal recht'. De Britse premier David Cameron breekt zijn vakantie af vanwege de Syrië-crisis. Hij keert dinsdag terug naar Londen. Cameron zit dan een vergadering voor van de Britse Nationale Veiligheidsraad.

De raad overlegt over een reactie op de vermeende inzet van chemische wapens door het regime van president Bashar al-Assad.

Frankrijk
Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius is een antwoord op de gifaanval van vorige week in de maak. Frankrijk houdt het regime verantwoordelijk voor de gifgasaanval. 'Er wordt de komende dagen over onderhandeld', zei Fabius maandag op de radiozender Europe 1. Fabius erkende dat het problematisch is dat er nog geen steun is van de Verenigde Naties. 'Alle opties liggen nog open. De enige optie ik me niet kan voorstellen, is dat er niets wordt gedaan.'

Rusland
Rusland heeft gewaarschuwd dat het Westen weer in oude fouten vervalt. Aanvallen op Syrië zouden 'een tragische vergissing' zijn volgens het Kremlin. Dat vreest dat de VS weer aanvallen uitvoert zonder de VN-conclusies af te wachten zoals bijvoorbeeld in Irak (2003). Andere waarnemers zien overeenkomsten met de 'humanitaire aanvallen' op Joegoslavië die na de omstreden vondst van lijken in een dorp in Kosovo begonnen (1999).

Het VN-konvooi op weg naar de plek waar vorige week de gifgasaanval zou hebben plaatsgevonden. Beeld afp
Het VN-konvooi op weg naar de plek waar vorige week de gifgasaanval zou hebben plaatsgevonden.Beeld afp

Duitsland
De Duitse regering heeft maandag laten doorschemeren dat ze internationaal militair ingrijpen in Syrië steunt als blijkt dat het regime van president Assad een aanval met chemische wapens heeft uitgevoerd. Steffan Seibert, de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel, zei dat Syrië 'gestraft moet worden' als de gifgasaanval wordt bevestigd.

Volgens Seibert is de Duitse regering van mening dat 'een gifgasaanval zeer waarschijnlijk is'. Hij wilde niet speculeren over de maatregelen die getroffen moeten worden, maar hij sloot het gebruik van geweld niet uit. De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle liet zich eerder in gelijkaardige bewoordingen uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden