Militair ingezet als grenswacht

Een publieksdag van de Koninklijke Marechaussee Schiphol in 2007. Volgens Wim van den Burg, voorzitter van militaire vakbond AFMP, is het werken bij de grensbewaking van Schiphol verre van populair. Foto ANP Beeld
Een publieksdag van de Koninklijke Marechaussee Schiphol in 2007. Volgens Wim van den Burg, voorzitter van militaire vakbond AFMP, is het werken bij de grensbewaking van Schiphol verre van populair. Foto ANP

DEN HAAG - De Koninklijke Marechaussee wil militairen verplicht drie jaar te werk gaan stellen als grenswachter op Schiphol. Op die manier hoopt de organisatie een structurele oplossing te vinden voor de grote personeelstekorten waarmee de grensbewaking kampt. Op dit moment staan er nog 144 van de totaal 520 vacatures open.

Militaire vakbonden zijn furieus. ''Als dit wordt doorgezet, zal over drie jaar iedereen daar wegrennen,'' zegt voorzitter Wim van den Burg van de vakbond AFMP. Volgens hem is al jaren bekend dat het werken bij de grensbewaking van Schiphol verre van populair is. ''Mensen nu dwingen daar te gaan werken, werkt alleen averechts."

Uit diverse onderzoeken onder grensbewakingspersoneel blijkt dat zij massaal klagen over een gebrek aan moraal, teamspirit en motivatie: op de luchthaven mogen ze slechts paspoorten controleren. Het probleem speelt volgens de bonden al ruim tien jaar. ''Daar moet iets aan gedaan worden,'' zegt Acom-voorzitter Jan Kleian.

De bonden staan lijnrecht tegenover de marechausseeleiding. Volgens hen is het verplicht tewerkstellen geen oplossing voor de personeelsproblemen bij Schiphol en zullen velen overstappen naar de politie.

In de voorgestelde regeling zullen militairen uit het hele land verplicht worden overgeplaatst naar Schiphol. Dit betekent volgens de bonden dat zij drie jaar lang een weekeindrelatie met hun partners zullen hebben. Extra gemaakte reis- en huisvestingskosten worden niet vergoed. Ook is er geen garantie dat de militair weer terug kan naar zijn oude functie. Zolang dit soort zaken niet geregeld zijn, weigeren de bonden met het plan akkoord te gaan. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden