'Militair Bergdahl mishandeld tijdens gevangenschap'

De Amerikaanse militair Bowe Bergdahl is tijdens zijn 5 jaar durende gevangenschap in Afghanistan mishandeld. Hij is daardoor psychisch getraumatiseerd. Dat zei een anonieme Amerikaanse overheidsfunctionaris tegen CNN.

Redactie
Still uit de video waarin Bergdahl door de Taliban wordt overgedragen na vijf jaar gevangenschap. Beeld ap
Still uit de video waarin Bergdahl door de Taliban wordt overgedragen na vijf jaar gevangenschap.Beeld ap

De 28-jarige Bergdahl werd onder meer opgesloten nadat hij had geprobeerd te ontsnappen. Bergdahl werd gepakt en moest vervolgens in een kleine, dichte 'kooi' zitten, zoals de functionaris het omschrijft. Ook zou op een nog niet eerder vertoond filmpje uit december te zien zijn dat hij pijn heeft aan zijn arm.

Volgens de functionaris was dat één van de redenen waarom president Barack Obama besloot de gevangenenruil snel op poten te zetten.

Talibanstrijders
Bergdahl werd zondag vrijgelaten in ruil voor vijf Talibanstrijders die vastzaten in de gevangenis Guantanamo Bay. Het Amerikaanse Congres had hier veel kritiek op, omdat dit de weg vrijmaakt voor terroristen om eisen te stellen.

Over de omstandigheden waaronder Bergdahl werd vastgehouden, is vooralsnog weinig bekend. Volgens CNN zou hij op verschillende plekken opgesloten hebben gezeten, zodat de Amerikaanse overheid hem niet kon traceren.

Berghdahl verblijft sinds zijn vrijlating in een militair ziekenhuis in Duitsland. Volgens artsen is hij stabiel, maar nog niet klaar om verder te reizen naar de VS.

Held of deserteur?
De Amerikaanse militair is voor velen een held, maar voor anderen slechts een deserteur. Vroegere strijdmakkers vertellen nu dat Bowe tijdens een nachtelijke wacht teleurgesteld in de oorlog zijn post verliet en aan de wandel ging waardoor hij door de Taliban kon worden gegrepen.

Ze verwijten de sergeant vooral dat in de zoektocht naar hem in de weken daarna zeker 6 andere militairen om het leven kwamen doordat ze risico's moesten nemen. 'In principe kwam mijn zoon om het leven, zoekend naar een vent naar wie ze niet hadden moeten zoeken', zegt bijvoorbeeld Robert Andrews, wiens 34-jarige zoon omkwam bij het zoeken naar Bowe.

Het Amerikaanse leger sluit niet uit dat Bergdahl wordt vervolgd voor desertie.

Still uit de video van de website Voice of Jihad waarin de vrijlating van Bergdahl is vastgelegd. Beeld ap
Still uit de video van de website Voice of Jihad waarin de vrijlating van Bergdahl is vastgelegd.Beeld ap
President Obama met Jani en Bob Bergdahl, de ouders van de vrijgelaten militair Bowe Bergdahl. Beeld ap
President Obama met Jani en Bob Bergdahl, de ouders van de vrijgelaten militair Bowe Bergdahl.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden