'Milieuzones worden chaos'

DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer twijfelt nog hardop over de milieuzone waarmee de gemeente Amsterdam vieze auto's uit de stad wil weren. CDA en VVD willen zich er niet bij neerleggen dat gemeenten zelf een milieuzone voor personenwagens in het leven mogen roepen. Ook de SP heeft nog veel vragen en wil voorkomen dat een lappendeken van milieuzones ontstaat.

Het kabinet onderstreepte vorige week nog eens dat Amsterdam formeel het recht heeft tot zo'n milieuzone. Het CDA vraagt daarom de ministers Jacqueline Cramer (Milieu) en Camiel Eurlings (Verkeer) een uniforme regeling voor milieuzones te maken, al dan niet in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Daarin zou precies vastgelegd moeten worden in welk geval en op welke wijze gemeenten mogen kiezen voor hun milieuzone.

Koopmans wil gemeenten niet langer helemaal de vrije hand laten. Alleen als de luchtverontreiniging feitelijk bepaalde waarden overschrijdt mag de milieuzone er komen. ''Niet omdat er toevallig een linkse gemeenteraad zit, maar als dat vanwege overschrijdingen nodig is,'' zegt Koopmans. Bovendien wordt daarmee voorkomen dat de milieuzone 'in Amsterdam anders is dan die in Appingedam.'

Ook VVD-Kamerlid Paul de Krom wil desnoods de wet veranderen om Amsterdam terug te fluiten. ''Het is toch te gek voor woorden dat de gemeentelijke overheid mensen hun auto gaat afpakken. Wij willen dat het kabinet er actief voor gaat zorgen dat die milieuzone er niet komt.'' Hij heeft daarvoor al een motie klaarliggen en hoopt op steun van CDA en SP, die eerder ook negatief waren over de milieuzone.

Maar de SP heeft nog veel vragen over de Amsterdamse plannen. Daarover wil SP-Kamerlid Emile Roemer eerst bijgepraat worden, sinds wethouder Tjeerd Herrema (verkeer) die al verschillende malen heeft bijgesteld.

''Maar we zijn er geen voorstander van als alle gemeenten hun eigen feestje gaan bouwen en automobilisten straks niet meer weten welke stad ze in mogen.''
Enkele bekende Amsterdammers hebben daarentegen een petitie vóór de milieuzone ondertekend. Voor het overleg over de milieuzones is die vanmiddag aangeboden aan de Tweede Kamer. Onder meer Yvon Jaspers, Gretta Duisenberg, Leo Blokhuis en GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak vinden het 'vanzelfsprekend dat we auto's die een bedreiging vormen voor de gezondheid niet langer toestaan'.

Zij hopen dat Amsterdam mag doorgaan met de plannen. 'Het weren van een kleine groep van de vuilste auto's heeft een enorm effect op de luchtkwaliteit.'

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden