Plus

Milieuzones in Europa: Hoge boetes en verwarrende regels

In Europa zijn allerlei verschillende milieuregels van kracht - handig om te weten voor de autovakantie.

Beeld ANP

Zoals Amsterdam vanaf 1 januari dit jaar oude bestelauto's op diesel uit de stad weert, zijn er ook in andere Europese landen milieuzones ingesteld. Het lastige: elk land heeft zijn eigen regels en soms verschillen de regels zelfs per stad.

Zo is voor toeristisch en zakelijk verkeer op de Oostenrijkse en Zwitserse snelwegen een Autobahnvignet verplicht en is voor rijden in de binnenstad van Stockholm en Göteborg tussen bepaalde tijdstippen een taks ingevoerd. Op de website van de ANWB zijn de regels voor landen met een milieuzone op een rijtje gezet.

Duitsland
Een groot aantal Duitse stadscentra is alleen met een Umweltplakette toegankelijk. Autosnelwegen maken geen deel uit van een milieuzone, dus voor doorreis naar landen als Oostenrijk of Zwitserland is geen sticker nodig. De sticker kan online bij de ANWB worden besteld voor €16,95 en is ook verkrijgbaar bij Nederlandse geldwisselkantoren (GWK's).

Bijna alle milieuzones hebben de groene sticker als minimumeis, alleen het stadje Neu-Ulm laat nog auto's met gele stickers toe. Rijden zonder goed zichtbaar aangebrachte sticker kan een boete opleveren van tachtig euro. Dieselvoertuigen van voor 2001 en benzinevoertuigen van voor 1993 worden niet meer toegelaten.

Frankrijk
Er zijn twee milieuzones in Frankrijk: een permanente, bijvoorbeeld in de binnenstad van Parijs, en een tijdelijke, zoals in Lyon. Voor een tijdelijke milieuzone heb je alleen een milieusticker nodig als sprake is van langdurige extreme luchtvervuiling. Het Crit'Air-vignet is alleen online te koop via de officiële website - bestel dus niet op andere websites - en de levertijd is vier tot zes weken. Bestel deze dus op tijd.

Auto's voor 1 januari 1997 en motoren van voor 1 juni 2000, krijgen geen sticker en mogen de milieuzones niet in. Voor rijden op de ring van steden met een milieuzone is geen sticker nodig. Er zijn zes stickers en er staat met borden aangegeven welke stickers in de zone verplicht zijn.

Italië
Vooral in Italië is het ingewikkeld: per stad en gebied zijn de regels verschillend. Zo is de historische binnenstad van Milaan van maandag t/m vrijdag tussen 7.30 en 19.30 uur alleen toegankelijk voor voertuigen met een vignet, dat voor vijf euro kan worden aangeschaft bij tabakszaken, kiosken en sommige winkel­ketens.

De ANWB waarschuwt voor Toscane: doe van tevoren je huiswerk en let goed op onderborden, die de regels aangeven. In heel Italië zijn boetes rond de honderd euro en het kan lang duren voor ze op de deurmat vallen. Als je geen parkeerplaats kunt vinden, daarom rondjes rijdt zonder vignet en twaalf keer door een camera wordt gezien, krijg je twaalf boetes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden