'Milieurapport IPCC is niet waterdicht'

Minister Jacqueline Cramer van Milieu vroeg het Planbureau deze week de integriteit te onderzoeken van de eigen bijdrage aan het IPCC-rapport. Foto GPD Beeld
Minister Jacqueline Cramer van Milieu vroeg het Planbureau deze week de integriteit te onderzoeken van de eigen bijdrage aan het IPCC-rapport. Foto GPD

AMSTERDAM - Geleerden van de Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW) gaan de kwaliteit onderzoeken van het in opspraak geraakte opwarmingsrapport van het klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties.

De KNAW neemt de controleklus op zich na een oproep door 52 klimaatgeleerden. Zij publiceerden gisteren een open brief waarin zij vaststellen dat 'de kwaliteitsborging van het IPCC niet waterdicht blijkt'.

Milieuminister Jacqueline Cramer is blij met het onderzoek. Zij laat weten dat de KNAW dit initiatief zelf naar zich toe heeft gehaald en dat zij daar geen rol in heeft gespeeld.

De geleerden stellen in hun brief vast dat 'het IPCC grootmoediger zou moeten worden in het snel en openlijk erkennen en corrigeren van fouten'.

In de afgelopen weken kwamen grote en kleine fouten aan het licht in het klimaatrapport over de opwarming van de aarde, dat het IPCC in 2007 publiceerde. Zo beweert het rapport dat alle gletsjers in de Himalaya tegen 2035 zullen zijn gesmolten. Deze onjuiste voorspelling bleek ontleend aan een niet-wetenschappelijk artikel van een Indiase auteur, die geciteerd werd door het Wereldnatuurfonds (WNF). Het citaat van het WNF belandde ongecontroleerd in het IPCC-rapport.

De geleerden concluderen dat het IPCC zorgvuldiger om moet gaan met zijn eigen richtlijnen over het gebruik van dit soort 'grijze bronnen'. ''Bij de Himalaya­fout is die richtlijn niet goed nageleefd. Die naleving behoeft bij nieuwe rapportages extra aandacht.''

In hun brief stellen de geleerden verder dat de geconstateerde fouten 'niets afdoen aan de hoofdconclusie dat de mens het klimaat zeer waarschijnlijk verandert, met op termijn ingrijpende gevolgen'.

''Ook het beeld dat de hoofdconclusies van het rapport afhangen van dubieuze bronnen, wijzen wij met kracht van de hand,'' schrijven de wetenschappers.

De KNAW zegt over zijn controle: ''Doel van de bijeenkomst is vast te stellen waarover consensus bestaat en waar verder wetenschappelijk onderzoek nodig is.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden