Milieuorganisaties bundelen krachten tegen groei Schiphol

Greenpeace, Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland hebben hun krachten gebundeld tegen de groei van Schiphol. Zaterdag presenteerden de drie milieuorganisaties het 'luchtvaartmanifest'.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De organisaties pleiten met het manifest, genaamd 'zet de luchtvaart op het juiste spoor', voor een einde aan de groei van de luchthaven, een 'einde aan de voorkeursbehandeling van de luchtvaart' en eisen dat er meer geïnvesteerd wordt in groene alternatieven en innovatie.

Voorkeursbehandeling
Dat de luchtvaart een voorkeursbehandeling geniet, blijkt volgens de organisaties uit dat luchtvaartmaatschappijen nog altijd geen accijns hoeven betalen voor kerosine, en het feit dat er geen btw zit op vliegtickets.

Immers: voor bus- en treintickets wordt wél btw betaald. 'Over onze luchthavens wordt vooral de vraag gesteld hoe ze kunnen groeien, niet óf ze nog wel moeten groeien. Geen wonder dat het aantal vluchten toeneemt en de CO2-uitstoot van luchtvaart gestaag toeneemt.'

Uitbreiding
De organisaties komen nu in actie omdat dit jaar beslissingen gemaakt worden over de eventuele uitbreiding van de luchthaven. Ook de tickettaks ligt momenteel op de onderhandelingstafel.

Het manifest komt met een petitie en is inmiddels ondertekend door Milieudefensie, Urgenda, de Waddenvereniging, de Jonge Klimaatbeweging en Fossielvrij NL.

Lees ook: Besluit Lelystad Airport is een klap voor Schiphol en: Waarom kan Rotterdam Airport niet helpen bij drukte op Schiphol?

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden