Milieuorganisaties boos weg bij klimaattop

Organisaties als Greenpeace, het Wereldnatuurfonds en Oxfam International zijn donderdag boos weggelopen bij de klimaattop van de Verenigde Naties in Warschau. Ze vinden dat rijke landen zich veel te weinig inzetten om iets aan de klimaatproblemen te doen.

Greenpeace-banner in Warschau Beeld ANP
Greenpeace-banner in WarschauBeeld ANP

In totaal 13 milieu- en ontwikkelingsorganisaties, vakbondsvertegenwoordigers en maatschappelijke organisaties uit ontwikkelingslanden tekenden een gezamenlijke verklaring. Daarin staat dat de opstelling van sommige rijke landen een oplossing voor de 'klimaatcrisis' ondermijnt.

Onder meer Polen krijgt de wind van voren. De organisaties vinden dat het gastland de top niet serieus neemt. In Warschau wordt momenteel naast de klimaattop ook een steenkolenconferentie gehouden. 'De realiteit is dat tijdens de top kolen worden neergezet als een transitiebrandstof. Onbegrijpelijk', aldus JMA-voorzitter Niels Hazekamp daarover.

De klimaattop kreeg al meer tegenslagen te verduren. Woensdag werd de Poolse voorzitter Marin Korolec ontslagen als minister van Milieu. Als hoofdreden noemde premier Tusk van Polen dat de nieuwe minister de ontwikkeling van schaliegaswinning in Polen kan versnellen.

Korolec blijft wel gastheer van de klimmaattop, die vrijdag eindigt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden