Update

Milieufiasco loopt met sisser af voor Vos

De fracties van oppositiepartijen VVD en CDA in de gemeenteraad vinden dat Vos de raad niet op tijd heeft geïnformeerd. Foto GPD Beeld
De fracties van oppositiepartijen VVD en CDA in de gemeenteraad vinden dat Vos de raad niet op tijd heeft geïnformeerd. Foto GPD

AMSTERDAM - Oppositiepartijen CDA en VVD hebben donderdag tevergeefs aangestuurd op het vertrek van de Amsterdamse milieuwethouder Marijke Vos vanwege haar treuzelen met het afblazen van de milieuzone. Een motie van afkeuring werd door de andere fracties in de Amsterdamse raad verworpen.

Vos (GroenLinks) kreeg eind vorig jaar al signalen dat de aangekondigde milieuzone, waarmee oudere, vervuilende personenauto's uit de binnenstad zouden worden geweerd, een verwaarloosbaar effect had op de luchtkwaliteit had. Die informatie kwam pas in mei naar buiten, onder druk van de media.

CDA, VVD en SP verweten Vos de raad en burgers van Amsterdam niet tijdig te hebben geïnformeerd. Ze hebben de indruk dat Vos het annuleren van de zone ophield, omdat ze het gelijktijdig bekend had willen maken met plannen rond elektrisch vervoer.

Hans Bakker (SP) sprak van een 'Hans Klokact'. ''Het laken over de milieuzone moest onder tromgeroffel worden weggetrokken, waarbij een elektrisch konijn tevoorschijn had moeten komen. Ik voel me gefopt. En ik denk met mij vele Amsterdammers.'' Hij vond een motie van afkeuring te ver gaan : ''Ik ga ervan uit dat het college een ervaring rijker is.''

VVD-raadslid Robert Flos zei dat Vos de actieve informatieplicht richting de raad had geschonden.

Vos hield vol dat ze zorgvuldig had geopereerd. Ze kon het afstel van de milieuzone pas bekend maken als Nederland uitstel van Brussel had om te voldoen aan scherpere luchtnormen. En ze wilde absolute zekerheid over het effect van de zone.

VVD-raadslid Robert Flos verweet haar de raad selectief te informeren en in andere gevallen niet te wachten tot alles tot achter de komma is geregeld. Hij wees op Vos' plan voor de oprichting van een gemeentelijk energiebedrijf. Inmiddels is duidelijk dat daar veel haken en ogen aan zitten, waardoor het de vraag is of het ooit wordt uitgevoerd.

CDA'er Lex van Drooge stelde dat Amsterdammers schade hebben geleden door het lange zwijgen over de milieuzone. GroenLinks vond een motie van afkeuring zwaar overdreven. Volgens raadslid Barn Geurts had het college de raad hooguit een paar weken eerder kunnen informeren.

De wethouders Lodewijk Asscher en Maarten van Poelgeest weigerden in te gaan op vragen over een bericht uit Het Parool dat zij begin dit jaar tevergeefs bij Vos hadden gepleit voor het direct afblazen van de milieuzone. Vorige week zei Vos dat het college haar destijds unaniem had gesteund. Het stilzwijgen van haar collega's deed D66-fractieleider Ivar Manuel twijfelen aan die lezing. ''Maar dat is bij lange na niet genoeg om de motie te steunen.''

Wethouder Hans Gerson (Verkeer) erkende onzorgvuldig te zijn geweest, door al in april - voordat de raad iets wist - PvdA-Kamerlid Lia Roefs te vertellen dat de milieuzone er niet zou komen. ''Dat zal ik niet nog een keer doen.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden