Milieueisen nekken bouw

AMSTERDAM - De strenge Europese milieueisen en het niet invoeren van hogere parkeertarieven in Amsterdam brengen de woningbouw in gevaar. De komende drie jaar zullen daardoor ongeveer drieduizend woningen minder gebouwd worden, duizend minder per jaar.Deze boodschap bracht gisteren GroenLinks-wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening). Hij sprak op een bijeenkomst van het bureau Woningbouwregie met corporaties en bouwers in de Zuiderkerk in Amsterdam.

''We zullen een deel van de woningen in het zogeheten planaanbod in Amsterdam vanwege de milieunormen nooit gebouwd worden,'' aldus Van Poelgeest.

Amsterdam maakt volgens Van Poelgeest alleen kans te slagen de woningbouwproductie op gang te houden als de plannen van zijn PvdA-collega-wethouder Tjeerd Herrema voor schone lucht onverkort doorgaan. ''Ook de door de PvdA-fractie betwiste verhoging van de parkeergelden moet doorgaan,'' aldus Van Poelgeest. ''We kunnen niet verslappen.'' De PvdA wil die verhoging niet zonder meer doorvoeren en brengt daarmee volgens Van Poelgeest de woningbouwproductie in gevaar.

PvdA en GroenLinks willen deze bestuursperiode jaarlijks vijfduizend woningen bouwen. Gebruikelijk is dat de gemeente dan jaarlijks vijftienduizend woningen in de nieuwbouwplannen opneemt. Daarna komt ongeveer twee derde van de productie nooit van de grond door vertragingen, juridisch verzet van actiegroepen en zo meer. Nieuw is, aldus Van Poelgeest, dat nu al bekend is dat tienduizend woningen in het planaanbod van 14.000 woningen rond de A10 nooit gebouwd zullen worden omdat Amsterdam niet aan de milieueisen kan voldoen.

Van Poelgeest: ''Als wij nu niet kunnen aantonen dat Amsterdam in 2010 niet aan de Europese normen voor een schone lucht kunnen voldoen, dan mogen wij in 2008, 2009 en 2010, niet beginnen met de bouw van de in het planaanbod opgenomen tienduizend woningen rond snelweg A10, uitgezonderd het deel dat in Amsterdam-Noord loopt.''

Van Poelgeest reageert hiermee tevens op uitspraken van PvdA-fractievoorzitter Manon van der Garde. Die zei eerder deze week dat de PvdA zich keert tegen de plannen van Herrema om de parkeertarieven binnen de ring te verhogen.

Ook nu al eisen de Brusselse milieunormen hun tol. Op dit moment staat als vast dat de voor dit jaar geplande bouw van negenhonderd huizen in de woonwijk Gershwin aan de Zuidas vanwege de milieueisen niet doorgaan, aldus het Ontwikkelingsbedrijf Amsterdam.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden