Milieudwang woningeigenaren Westerpark

De aanpak betekent hoge eisen op het gebied van isolatie en houdt in dat dubbel glas en hoogrendementsketels verplicht zijn. Huiseigenaren moeten voor een beter milieu niet zelden duizenden euro's per woning neertellen. Foto ANP/Cor Mulder

AMSTERDAM - Westerpark verplicht eigenaren extra milieumaatregelen te nemen als hun woning wordt gerenoveerd. Ze moeten duizenden euro's investeren in betere isolatie en energiebesparing.

Andere stadsdelen overwegen dat voorbeeld te volgen.

Nog dit jaar begint de renovatie van de Frederik Hendrikbuurt. Westerpark heeft daarvoor extra milieueisen gesteld aan eigenaren, zowel woningcorporaties als particulieren.

De aanpak betekent hoge eisen op het gebied van isolatie en houdt in dat dubbel glas en hoogrendementsketels verplicht zijn. Huiseigenaren moeten voor een beter milieu niet zelden duizenden euro's per woning neertellen.

Westerpark gaat veel verder dan het bouwbesluit voorschrijft voor de renovatie van bestaande woningen. Stadsdeelbestuurder Rolf Steenwinkel (PvdA, Stedelijke Vernieuwing): ''We hebben gekeken welke eisen we in de stedelijke vernieuwing kunnen overnemen die voor nieuwbouw gelden.''

Hoewel niet alle eisen voor nieuwbouw van toepassing zijn op voor renovaties, zijn de regels daarvoor nu wel veel strenger.

Stadsdeel Westerpark stelt zich met deze regels wel binnen de wet te bewegen.

Westerpark dwingt desnoods alle eigenaren in een woonblok mee te doen aan de renovatie. Steenwinkel: ''Met overleg kunnen we bijna iedereen meekrijgen, maar wie niet meewerkt, schrijven we aan en uiteindelijk kunnen we bestuursdwang gebruiken.''

Westerpark betrekt extra milieueisen overigens al ruim tien jaar in stedelijkevernieuwingsprojecten, maar actualiseerde die onlangs voor de de Frederik Hendrikbuurt.

Steenwinkel verbaasde zich er een paar jaar geleden nog over dat het in Amsterdam nog steeds mogelijk bleek dat woningcorporaties een ontheffing konden krijgen voor het aanbrengen van dakisolatie en dubbel glas. ''Die afspraken hebben wij naast ons neergelegd.''

In elk geval Oost-Watergraafs-meer en Zeeburg zijn geïnteresseerd in de aanpak van Westerpark. De Zeeburgse bestuurder Nico Papineau Salm sluit het afdwingen van milieumaatregelen niet uit. ''Iedereen wil duurzaamheid, maar het gebeurt te weinig doordat niemand het voortouw durft te nemen.''

Betere isolatie van met name woningen in de 19de-eeuwse gordel, kan een stevige reductie betekenen van CO-2-uitstoot, een lagere energierekening en waardevermeerdering van het pand en de wijk. Bovendien is een aanpak per blok goedkoper dan individuele renovatie en als toch het casco verbeterd moet worden, loont het volgens Steenwinkel om direct ook isolatie aan te brengen. Op de lange termijn zullen particuliere eigenaren profiteren van de investeringen, waarvoor zij maximaal tienduizend euro renteloos kunnen lenen van het stadsdeel, ook al liggen de kosten geregeld hoger.

Vooral de huurders profiteren. Hun energierekening gaat naar beneden, maar het is niet mogelijk milieu-investeringen in de huur door te berekenen.

De corporaties zijn daarover overigens wel in overleg met het ministerie van Vrom. (JOOST ZONNEVELD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden