Milieudienst dreigt met stilleggen Odfjell

De activiteiten bij het tank- en overslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse Botlek worden mogelijk stilgelegd. Inmiddels zijn er al een paar tanks uit bedrijf genomen.

De Rotterdamse Botlek Beeld anp
De Rotterdamse BotlekBeeld anp

Dat stelt de milieudienst Rijnmond (DCMR) vandaag in een persverklaring op de website.

'Op grond van onze bevoegdheid hebben wij inmiddels een bestuursrechtelijke procedure in gang gezet', aldus de milieudienst. 'De consequentie daarvan kan zijn dat bedrijfsactiviteiten stil worden gelegd. Eerder zijn er al dwangsommen opgelegd.' Odfjell zou onvoldoende verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid op zijn terrein. Het telt voor de inspectie vooral zwaar dat het bedrijf van diverse tanks niet kan aantonen wanneer die voor het laatst zijn geïnspecteerd.

Bij het bedrijf zijn in de afgelopen maanden verschillende incidenten geweest. In maart werd nog een uitgebreide controle gehouden door zowel de milieudienst Rijnmond als de Inspectie SZW en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). 'Die controle leidde al tot directe stillegging van enkele gevaarlijke situaties', aldus de DCMR.

De veiligheidsregio constateerde allerlei tekortkomingen op blus- en koelvoorzieningen. Hiervoor wordt Odfjell een dwangsom opgelegd. Eerder greep de Inspectie SZW in vanwege het gebruik van niet-explosieveilige pompen en het werken op een steiger met gevaar voor medewerkers om te vallen. Ook moet het bedrijf van de inspectie voorkomen dat medewerkers worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen en mag alleen veilige apparatuur worden gebruikt in risicovolle omgevingen.

'Odfjell heeft een grote achterstand en moet verbeteren', zegt directeur Jan van den Heuvel van de DCMR. 'Odfjell moet in korte tijd onderbouwen dat een groep grote tanks naar behoren is onderhouden. Doet het bedrijf dat niet, dan volgt bestuursdwang.' Als er acuut gevaar is, wordt er direct opgetreden. Inmiddels heeft Odfjell naar aanleiding van de inspecties een paar tanks uit bedrijf genomen.

In een reactie zegt Odfjell dat de conclusies van de inspecties dateren van 2,5 maand geleden, in maart. 'Wij hebben sindsdien en ook daarvoor al een heleboel stappen in de goede richting gemaakt', aldus de woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden