Milieudefensie verliest rechtszaak over schone lucht

Milieudefensie heeft de rechtszaak verloren die de organisatie tegen de Nederlandse staat had aangespannen over schone lucht.

Bart van Zoelen
De ongezondste plek van Amsterdam is de Stadhouderskade door de relatief hoge concentratie stikstofdioxide. Beeld AN{P
De ongezondste plek van Amsterdam is de Stadhouderskade door de relatief hoge concentratie stikstofdioxide.Beeld AN{P

De milieuorganisatie eiste dat de staat meer moet doen tegen luchtvervuiling omdat momenteel het "mensenrecht op gezondheid" wordt geschonden. De rechtbank in Den Haag oordeelde woensdag echter dat de vorderingen afgewezen moeten worden.

Op heel wat plekken is de lucht viezer dan de aanbevelingen van Wereldgezondheidsorganisatie WHO, maar volgens de rechter is daarmee niet gezegd dat Nederland daarmee de mensenrechten of internationale verdragen schendt.

Veiligheidsmarge
Ook hoeft de staat geen 'veiligheidsmarge' in acht te nemen omdat de lucht op veel plekken dicht in de buurt komt van de Europese normen voor fijnstof en stikstofdioxide, of die zelfs de komende jaren nog overtreft.

Onder meer in Amsterdam zijn langs drukke wegen nog verschillende knelpunten waar meer dan de limiet van 40 microgram stikstofdioxide (NO2) in de lucht zit. Op tenminste één plek in Amsterdam blijft dat ook zo tot 2020, zo blijkt uit berekeningen van het RIVM.

Eerdere uitspraak
Deze zomer kreeg Milieudefensie daarom gelijk bij de Haagse rechter in een kort geding. De overheid moet met een nieuw plan komen om op de kortst mogelijke termijn de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide overal binnen de normen te brengen, zo oordeelde de rechter toen. De Staat ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

Bij deze principiëlere zaak vindt Milieudefensie de rechter dus niet aan haar zijde. Zo is voor de rechter niet zeker dat de 57 burgers die met Milieudefensie deze zaak hebben aangespannen schade hebben geleden door te vieze lucht. De Nederlandse staat heeft toch vooral de taak om de periode van overschrijding zo kort mogelijk te houden, oordeelt de rechter. Die verplichting heeft de staat niet geschonden.

Zieken en doden
Milieudefensie reageert teleurgesteld. "Het is allang bewezen dat mensen ziek worden door de slechte luchtkwaliteit," zegt campagneleider Anne Knol. "Elk jaar overlijden duizenden mensen en worden tienduizenden ernstig ziek. Dit vonnis staat lijnrecht tegenover uitspraken van andere Europese rechters."

"De rechter bevestigt wel opnieuw dat de Europese luchtkwaliteitsnormen worden overschreden en dat dit negatief is voor de gezondheid. Hoger beroep ligt voor de hand, maar moeten we verder bespreken met onze advocaat."

Verder lezen

De overheid moet meer doen om gezondheidsschade door luchtvervuiling te voorkomen. De regering kan zich niet beperken tot het halen van de Europese luchtkwaliteitseisen. Dat betoogde Milieudefensie in november voor de Haagse rechtbank.

Langs ruim 7 kilometer Nederlandse weg was de lucht vorig jaar te vervuild door stikstofdioxide: 2,3 kilometer daarvan ligt in Amsterdam. 'Luchtwachters' gaan voor actiegroep Milieudefensie gemeenten achter de broek zitten als de vervuiling de normen overschrijdt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden