Milieudefensie start zaak tegen Shell om milieuschade

In een nieuwe klimaatrechtszaak wordt Shell aansprakelijk gesteld voor de schade die het bedrijf veroorzaakt door de winning van olie en gas. Milieudefensie eist dat Shell zijn investeringen in de olie- en gaswinning terugschroeft.

Milieudefensie maakte de klimaatzaak woensdagmorgen bekend in de A'DAM Toren, het oude hoofdkantoor van Shell. Beeld anp
Milieudefensie maakte de klimaatzaak woensdagmorgen bekend in de A'DAM Toren, het oude hoofdkantoor van Shell.Beeld anp

Milieudefensie haakt daarmee aan bij de trend om milieudoelen te bevechten in de rechtszaal. In 2015 dwong duurzaamheidsorganisatie Urgenda bij de rechter af dat Nederland zijn CO2-reductie sneller terugbrengt. Roger Cox, de advocaat van Urgenda in die zaak, is nu ook de advocaat van Milieudefensie.

De stad New York kondigde begin dit jaar aan de vijf grootste oliemaatschappijen -waaronder Shell- aansprakelijk te stellen voor de klimaatschade die zij hebben veroorzaakt. De stad sprak van een schadeclaim van 'miljarden dollars'.

Anders dan New York en andere Amerikaanse steden die de oliemaatschappijen aansprakelijk stellen voor al berokkende schade, eist Milieudefensie dat Shell geen nieuwe klimaatschade veroorzaakt. Cox dicht Shell een 'zorgplicht' toe om zijn beleid in lijn te brengen met de klimaatafspraken van Parijs.

Koerswijziging
Milieudefensie eist daarom van Shell een koerswijziging. Als Shell niet binnen acht weken bijdraait, start Milieudefensie de rechtszaak. "Investeringen in olie- en gasinfrastructuur gaan 30 á 40 jaar mee," zegt Milieudefensiedirecteur Donald Pols. "Als het bedrijf nu niet afbouwt, zijn we ook na 2050 nog geketend aan olie en gas."

Als Shell niet binnen acht weken bijdraait, start Milieudefensie de rechtszaak. Beeld anp
Als Shell niet binnen acht weken bijdraait, start Milieudefensie de rechtszaak.Beeld anp

Liesbeth Enneking, die als Bijzonder hoogleraar aan de Rotterdamse Erasmusuniversiteit onderzoek doet naar de 'social responsibility' van het internationale bedrijfsleven, acht de claim van Milieudefensie niet kansloos. Om te beginnen zal de milieugroepering veel aandacht trekken met de klimaatzaak tegen Shell.

Activistische rechter
Shell zal erop aandringen dat de zaak meteen van tafel gaat, verwacht Enneking. Dat een individueel bedrijf aansprakelijk wordt gesteld voor de schade door klimaatverandering ver weg zal moeilijk zijn, alleen al omdat het lastig is de klimaatschade toe te schrijven aan één individueel bedrijf. Maar ze houdt het goed voor mogelijk dat de rechter de zaak toch in behandeling neemt.

Eerder lukte Milieudefensie dat ook in een zaak tegen Shell vanwege de schade die oliewinning boeren in Nigeria heeft berokkend. In dat geval kan de zaak zich lang voortslepen, wat Milieudefensie in de gelegenheid stelt om het debat over fossiele brandstofwinning los te maken. "Het vergt een wat activistische rechter. Maar deze discussie speelt in andere landen ook. Dat ontgaat de Nederlandse rechter ook niet."

Naar nul
Milieudefensie maakte de klimaatzaak woensdagmorgen bekend in de A'DAM Toren, het oude hoofdkantoor van Shell. Het bedrijf werd daarover op dat moment pas geïnformeerd. In een lezing in De Rode Hoed noemde Shelltopman Ben van Beurden het onlangs 'onverstandig' om helemaal te stoppen met de winning van fossiele brandstoffen.

Vooralsnog bestaat wereldwijd slechts een vijfde van het energieverbruik uit elektriciteit, zei Van Beurden. Daar komt bij dat de wereldbevolking zal groeien, net als de levensstandaard, wat de vraag naar energie zal opstuwen.

Volgens een scenario dat Shell vorige week publiceerde kan de wereld in 2070 de CO2-uitstoot terugbrengen naar nul. Maar alleen netto, door CO2 op te slaan. Ook dan worden volgens Shell nog miljoenen vaten olie opgepompt. Ter vergelijking: Nederland wil in 2050 CO2-neutraal zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden