Milieudefensie spant rechtszaak aan over vieze stadslucht

Milieudefensie spant een kort geding aan tegen de overheid. De milieuorganisatie eist dat er zo snel mogelijk maatregelen worden genomen om de luchtkwaliteit aan de eisen te laten voldoen.

Mark Kruyswijk
Milieudefensie spant een kort geding aan tegen de overheid Beeld Mats van Soolingen
Milieudefensie spant een kort geding aan tegen de overheidBeeld Mats van Soolingen

Het kort geding voor gezonde lucht dient woensdag voor de rechtbank in Den Haag. Volgens Milieudefensie zet de overheid al jaren de gezondheid van Nederlanders op het spel. Een woordvoerder van de organisatie zegt dat snelheid geboden is. "Elke dag ademen we in Nederland ongezonde lucht in, met jaarlijks tienduizenden ernstige zieken en duizenden doden tot gevolg."

Uit een recent verschenen GGD-rapport blijkt dat de luchtkwaliteit in Amsterdam er de afgelopen jaren bepaald niet op vooruit is gegaan. In 2016 werden hogere concentraties stikstofdioxide gemeten dan in het jaar ervoor.

Scooters
Uit het rapport bleek onder meer dat veel plekken in de stad het afgelopen jaar niet voldeden aan de advieswaarden van gezondheidsorganisatie WHO. Op 35 van de 65 meetpunten op straten piekte de concentratie stikstofdioxide boven de door de WHO geadviseerde veertig microgram per kubieke meter.

Afgelopen weekend stelde GGD-onderzoeker Moniek Zuurbier nog in Het Parool dat fietsers meer aan uitlaatgassen en ultrafijnstof worden blootgesteld dan andere verkeersdeelnemers, Dit komt voor een groot deel door scooters.

Luchtvervuiling leidt tot ernstige aandoeningen als hart- en vaatziekten, chronische longziekten en longkanker, zegt Milieudefensie. "Recente wetenschappelijke studies laten zien dat luchtvervuiling ook zorgt voor onder meer dementie, leerachterstanden, slaapproblemen en een verminderde werking van antibiotica."

Wettelijke normen
Volgens wethouder Abdeluheb Choho van Duurzaamheid blijft Amsterdam al een paar jaar binnen de wettelijke normen voor fijnstof. Door onder meer een milieuzone voor oude bestelauto's en tweetaktbrommers worden vanaf 2020 de normen voor NO2 niet meer overschreden, zo blijkt volgens hem uit berekeningen.

Maar Milieudefensie zegt dat de dalende trend de laatste jaren stokt. Volgens de organisatie is de rek eruit. "Beloofd wordt dat het elk jaar een beetje beter wordt doordat auto's schoner worden, maar het valt allemaal tegen. De resultaten laten zien dat de lucht nergens in Amsterdam gezond is en dat de gemeente zelfs niet voldoet aan de slappe Europese wetgeving."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden