Milieudefensie: Norm voor schadelijk fijnstof deugt niet

De overheid hanteert voor de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide veel minder strenge normen dan voor andere gifstoffen in de lucht, blijkt uit onderzoek van Milieudefensie.

Koen Voskuil
null Beeld ANP
Beeld ANP

Een strengere norm kan jaarlijks duizenden vroegtijdige doden en chronisch zieken schelen.

Fijnstof, dat elke Nederlander dagelijks inademt, dringt diep door in de longen. Het kan ontstekingen en ziektes als astma, bronchitis en COPD veroorzaken. Door fijnstof en stikstofdioxide (NO2) overlijden jaarlijks 12.000 Nederlanders vroegtijdig, zegt de Gezondheidsraad. Tienduizenden mensen worden er chronisch ziek door.

Opmerkelijk genoeg hanteert de overheid voor de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide veel minder strenge normen dan voor andere gifstoffen in de lucht, blijkt uit nieuw onderzoek van Royal Haskoning in opdracht van Milieudefensie.

Het sterfterisico is daarmee 'tot tienduizenden keren hoger dan de risico's bij andere stoffen die luchtverontreiniging veroorzaken'.

Niet deugen
Het onderzoeksbureau vergeleek de normen voor fijnstof en NO2 met die van andere giftige en kankerverwekkende stoffen zoals arseen, benzeen en vinylchloride. Voor die stoffen, die in veel mindere mate in de lucht rondzweven, blijken veel strengere eisen te gelden.

"Het blijkt dus dat de wetgever juist voor stoffen waaraan mensen in hoge mate worden blootgesteld minder streng is dan voor andere stoffen", schrijft Royal Haskoning.

Volgens Milieudefensie bewijst het rapport dat de Europese normen die Nederland hanteert niet deugen.

"Bij het opstellen van die normen is niet alleen gekeken naar gezondheidsrisico's, maar zijn ook belangen van bijvoorbeeld de vervoerssector en de veeteelt meegewogen", zegt Anne Knol van Milieudefensie. "Het is een vorm van handjeklap, die heel slecht uitpakt voor onze gezondheid."

Longartsen
De milieuorganisatie is niet de enige die de normen 'te slap' vindt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt de Europese norm verouderd.

De WHO noemt fijnstof en stikstofdioxide 'het grootste milieurisico' in de Europese Unie. De stoffen worden voornamelijk uitgestoten door het verkeer.

Een coalitie van 170 longartsen drong eind vorig jaar aan op strengere eisen ten aanzien van de uitstoot. Initiatiefnemer Hans in 't Veen, longarts in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam, noemt de uitkomsten van het rapport verrassend. "Het is vreemd dat de norm zo hoog is ten opzichte van die van zeldzame toxische stoffen."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden