Milieudefensie in beroep tegen uitspraak schone lucht

Milieudefensie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter vorige maand die de organisatie tegen de Nederlandse staat had aangespannen over schone lucht.

De ongezondste plek van Amsterdam is de Stadhouderskade door de relatief hoge concentratie stikstofdioxide. Beeld ANP
De ongezondste plek van Amsterdam is de Stadhouderskade door de relatief hoge concentratie stikstofdioxide.Beeld ANP

De rechtbank in Den Haag oordeelde dat de vorderingen afgewezen moeten worden.

De milieuorganisatie eist - samen met andere organisaties en individuele personen - dat de staat zich aan de wet houdt en meer doet tegen luchtvervuiling en stelt dat momenteel het "mensenrecht op gezondheid" geschonden wordt.

Richtwaarden
De rechtbank oordeelde dat de Nederlandse staat niet nu al of op korte termijn aan de richtwaarden van Wereldgezondheidsorganisatie WHO moet voldoen. De staat moet verplichtingen uit Europese richtlijnen naleven, maar deze zijn minder streng dan de richtwaarden voor luchtkwaliteit van de (WHO). "Er is geen verdragsbepaling die de staat daartoe verplicht," aldus de motivatie van de rechter.

"Iedereen heeft het recht om gezonde lucht in te ademen. De Staat is verplicht daarvoor te zorgen en moet zich aan de wet houden. Daarom gaan we in beroep," verklaart Anne Knol van de milieuorganisatie.

Gezondheidsraad
Milieudefensie wordt in de strijd voor schone lucht gesteund door De Gezondheidsraad. De raad kwam dinsdag met het advies aan staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) Stientje van Veldhoven om prioriteit te geven aan het terugdringen van de concentraties fijnstof en stikstofdioxide afkomstig van vooral dieselvoertuigen. Ook wordt geadviseerd de uitstoot van ammoniak door de veehouderij aan te pakken.

Staatssecretaris Van Veldhoven is "blij met het advies want het zet gezondheid van de mensen voorop bij het verder verbeteren van de luchtkwaliteit. Een betere luchtkwaliteit is belangrijk bij het voorkomen van toekomstige gezondheidskosten en het zoveel mogelijk voorkomen van vroegtijdige sterfte." schrijft ze in een reactie op het advies.

"Mooi dat de Gezondheidsraad adviseert dat de lucht vele malen schoner moet worden dan de Europese wet voorschrijft. Dat is zelfs strenger dan de WHO adviseert. Uit het rapport van de Gezondheidsraad blijkt weer eens dat luchtvervuiling zorgt voor enorm veel ziekte en sterfte. Dit sterkt ons in de strijd voor gezonde lucht," zegt Knol.

Verder lezen

De overheid moet meer doen om gezondheidsschade door luchtvervuiling te voorkomen. De regering kan zich niet beperken tot het halen van de Europese luchtkwaliteitseisen. Dat betoogde Milieudefensie in november voor de Haagse rechtbank.

Langs ruim 7 kilometer Nederlandse weg was de lucht vorig jaar te vervuild door stikstofdioxide: 2,3 kilometer daarvan ligt in Amsterdam. 'Luchtwachters' gaan voor actiegroep Milieudefensie gemeenten achter de broek zitten als de vervuiling de normen overschrijdt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden