Milieudefensie daagt Staat om luchtvervuiling

Milieudefensie begint een rechtszaak tegen de Staat. De actiegroep eist dat de luchtkwaliteit in Nederland binnen een half jaar overal voldoet aan de Europese normen.

De ongezondste plek van Amsterdam is de Stadhouderskade door de relatief hoge concentratie stikstofdioxide. Beeld anp
De ongezondste plek van Amsterdam is de Stadhouderskade door de relatief hoge concentratie stikstofdioxide.Beeld anp

Milieudefensie beroept zich in de eis, die onderschreven wordt door vijftig particulieren, op het grondrecht op gezondheid. Voor de rechtszaak werd ook een crowdfunding gestart, waarbij ruim 1500 mensen de eis steunde.

"Nederland overschrijdt de wettelijke normen voor de luchtkwaliteit en schendt fundamentele mensenrechten door veel te weinig te doen tegen de luchtvervuiling. Die vervuiling veroorzaakt jaarlijks duizenden doden en tienduizenden ernstig zieken. Dat is onacceptabel," zegt Anne Knol van Milieudefensie.

In de eis worden ook suggesties gedaan om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zo zouden onder meer oude auto's sneller moeten worden vervangen, moet elektrisch rijden meer gestimuleerd worden en moeten landbouwemissies verder worden verlaagd.

'Wachttijd raakt op'
De luchtverontreiniging in Nederland neemt al jaren af, maar dat is volgens Anne Knol van Milieudefensie geen reden om nu af te wachten. "Ik kan niet zo snel bedenken waarom we niet al in de jaren tachtig naar de rechter zijn gestapt," zegt Knol tegen de Volkskrant. "Toen was de luchtkwaliteit inderdaad veel slechter dan nu. Maar het gaat bij lange na nog niet goed en de wachttijd begint een beetje op te raken."

Uit metingen van de GGD Amsterdam bleek onlangs dat in veertig procent van de Amsterdamse straten waar de luchtkwaliteit in 2015 is gemeten, de Europese norm voor stikstofdioxide werd overschreden.

Urgenda
In juni 2015 lukte het de Amsterdamse actiegroep Urgenda, via de rechtbank, om de Staat te dwingen het klimaatbeleid aan te scherpen. De rechter beaamde toen dat binnen enkele tientallen jaren een gevaarlijke klimaatverandering ontstaat als de CO2-uitstoot niet snel wordt teruggedrongen. De overheid moet burgers hiertegen beschermen, oordeelde de rechtbank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden