Milieuactivisten willen fossiele haven platleggen

Een grote groep milieuactivisten is van plan zaterdag de fossiele haven van Amsterdam stil te leggen. De demonstratie in het Westelijk Havengebied moet de grootste actie van burgerlijke ongehoorzaamheid ooit worden.

Het Westelijk Havengebied is zaterdag het terrein van milieuactivisten Beeld anp
Het Westelijk Havengebied is zaterdag het terrein van milieuactivistenBeeld anp

Wat de actie precies inhoudt en welk bedrijf het doelwit wordt, wordt zo laat mogelijk bekendgemaakt zodat de politie geen voorsprong heeft.

De activisten, die reeds een kamp hebben opgeslagen op de hoek van de Contactweg en de Zekeringstraat, raakten geïnspireerd toen vorig jaar met een soortgelijke actie de bruinkoolmijn in de Duitse plaats Welzow een dag stil kwam te liggen. Het grote succes inspireerde de demonstranten in Nederland hetzelfde te proberen.

Benzinehaven
Omdat Amsterdam de grootste benzinehaven ter wereld huisvest en de tweede grootste kolenhaven Europa is, was de keuze voor een locatie snel gemaakt.

"Onze regering doet alsof we een groen land zijn, maar als je kijkt naar de Amsterdamse haven, zijn we dat absoluut niet. De gemeente Amsterdam heeft daarin ook een stem," zegt woordvoerder Jasper (hij wil niet met zijn achternaam in Het Parool) van Code Rood, zoals de actiegroep zich heeft gedoopt.

Lees verder: 'We willen geen hardcore anarchistische demonstratie'

Mars tegen fossiele energie

Amsterdammers Paulien Gankema en Jan Willem Brouwer organiseren zaterdag tegelijk met de actie van Code Rood een mars tegen fossiele energie.

De mars is bedoeld voor mensen die wel hun stem willen laten horen tegen fossiele energie, maar niet mee willen of kunnen met de actie van Code Rood. Deelnemers wordt gevraagd zich in het rood te kleden en rode vlaggen mee te nemen, als verwijzing naar de actie van Code Rood. De mars vertrekt om 14.00 uur metrostation Isolatorweg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden