'Milieuactivisten maken voor tienduizenden euro's schade'

Milieuactivisten van Code Rood hebben voor enkele tienduizenden euro's schade aangericht bij het kolenoverslagbedrijf OBA Bulk Terminal Amsterdam. Dat zegt directeur Harm Winkeler.

Jop van Kempen
Actievoerders van Code Rood bij de Terminal Beeld Code Rood
Actievoerders van Code Rood bij de TerminalBeeld Code Rood

'Tevens heeft het zo'n vijftigduizend euro gekost dat we zaterdag het werk hebben moeten stilleggen door de aanwezigheid van de activisten op ons bedrijfsterrein," aldus Winkeler. Het bedrijf inventariseert de schade nog en zoekt uit op wie de schade verhaald kan worden.

Winkeler heeft tijdens de actie grote zorgen gehad om de veiligheid van de activisten. "Als je met slippers een kraan beklimt, kun je vallen. Gelukkig is dat niet gebeurd." Verder vindt Winkeler dat de politie had kunnen ingrijpen toen de milieuactivisten een hek doorknipten en het bedrijfsterrein bezetten.

De protestactie tegen het gebruik van fossiele brandstoffen begon zaterdag om kwart over negen en duurde tot half zes. Daarna ging nog vijf actievoerders op eigen titel verder. De politie heeft hen zaterdagavond wegens huisvredebreuk gearresteerd. Het tentenkamp van Code Rood in het Westelijk Havengebied is zondag om zes uur opgebroken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden