Milieuactivisten kamperen illegaal in de Australiëhaven

Milieuactivisten hebben een kamp opgeslagen in de Australiëhaven en houden activiteiten. Perfect opgezet, maar illegaal.

Dit weekeinde moet het kamp klaar zijn om honderden mensen op verantwoorde wijze onder te brengen. Beeld Marc Driessen (www.marcdriessen.com)
Dit weekeinde moet het kamp klaar zijn om honderden mensen op verantwoorde wijze onder te brengen.Beeld Marc Driessen (www.marcdriessen.com)

Braakliggend terrein in de haven is deze dagen het domein van een actiekamp tegen fossiele energie en klimaatverandering. Er worden honderden activisten verwacht. In de loop van volgende week vertrekt iedereen weer.

Bij het kiezen van hun kamp zijn de klimaatactivisten niet over één nacht ijs gegaan. Gisterochtend zijn ze neergestreken in de Australiëhaven - mooi strategisch tussen de terminal van BP en de kolenopslag van Rietlanden in de Amerikahaven.

Maar niet voordat een terrein aan de stadsrand was afgekeurd. Op zich was dat perfect. Het ging om grond die de haven in afwachting van nieuwe bedrijvigheid heeft open­gesteld voor 'tijdelijke natuur', in de Afrikahaven langs de weg naar IJmuiden.

'Zo hypocriet,' zegt de woordvoerder van de activisten ('zeg maar Flip'). 'Een nu al te grote haven die ze willen vullen met industrie.' Excuusnatuur aan de rand van weer een kolenopslag van Rietlanden.

Oeverzwaluwen
Want daar is het de activisten om te doen. De Amsterdamse haven grossiert in fossiele brandstoffen. Vorig jaar werden 19,5 miljoen ton steenkool en 38,9 miljoen ton olieproducten (benzine, diesel, kerosine) overgeslagen. Maar het is ook weer niet de bedoeling dat het kamp schade veroorzaakt. En in de tijdelijke natuur huizen oeverzwaluwen. Op het plekje waar ze nu zijn neergestreken zijn ze niemand tot last.

Aan alles lijkt gedacht. Legertenten en een circustent geven nog enige beschutting tijdens de workshops en debatten. De muziekinstallatie voor in de avonduren ('semi-akoestisch, het moet geen muziekfestival worden') draait op zonne-energie en accu's. Er zijn brandblussers, voor het geval dat, en er is een waterreservoir van duizend liter, voor de tot driehonderd kampeerders die worden verwacht.

Keulen
Vorige jaren vond een dergelijk kamp plaats bij Keulen, rond de winning van zwaar CO2-uitstotende bruinkool. Weer eerder was er een landbouwactiekamp, met veel aandacht voor de uitputting van de aarde, genetisch gemodificeerde gewassen en ontbossing.

Dat komt nu allemaal samen in de Amsterdamse haven. Logisch eigenlijk, want door met name Cargill is de haven ook groot in de overslag van soja. 'Dit verhaal kun je natuurlijk ook vertellen als je een kamp opslaat op de Veluwe, maar het werkt toch beter als je ernaast staat,' zegt Flip. 'Hier kunnen we de kolenoverslag gewoon aanwijzen, net als de kade van Nissan en de sojafabrieken.'

Enige punt van zorg is nog de reactie van de autoriteiten. De burgemeester wil het niet hebben, begrijpen ze van de politie en de havendienst, die een kijkje kwamen nemen. En inderdaad, de burgemeester beraadt zich nog, volgens zijn woordvoerder. Maar de activisten putten hoop uit de uitvoerige inspectie door de politie van de veiligheidsmaat­regelen. 'Dat zouden ze toch niet doen als ze ons willen wegsturen?'

Climate Games
Voor het weekend zijn ludieke acties gepland, een streetrave en de 'koolgirls' organiseren een picknick met spelletjes. Tegelijk is het actiekamp ook de nieuwe aflevering van de Climate Games, waarbij vorig jaar in een soort levend stratego werd opgetrokken in de richting van de steenkoolgestookte elektriciteitscentrale van Nuon. Een Duits team plantte zijn vlag het dichtst bij de controlekamer en werd de winnaar.

Dit jaar zijn dus ook de soja- en benzineoverslag mogelijke doelwitten. Of zoals Flip zegt: "Het speelveld is uitgebreid."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden