Milde tussenpaus voor Zuid-Afrika

KAAPSTAD - De nieuwe president van Zuid-Afrika, Kgalema Motlanthe, heeft aangekondigd de politieke eenheid in zijn land te willen herstellen. Ook stelde hij buitenlandse investeerders gerust door te verzekeren dat Zuid-Afrika zijn internationale verplichtingen zal nakomen.

Motlanthe, vicevoorzitter van het ANC, werd gisteren ingezworen, nadat het parlement hem met 269 tegen 50 stemmen tot staatshoofd had gekozen. De 59-jarige ANC'er, die geldt als een gematigde bruggenbouwer tussen de verschillende facties binnen zijn partij, zal naar verwachting niet meer dan een tussenpaus zijn.

In april worden parlementsverkiezingen gehouden, waarna de weg vermoedelijk vrij zal zijn voor Jacob Zuma, voorzitter van het ANC, om zich tot president te laten kiezen. Zuma is op dit moment geen lid van het parlement. Hij moest gisteren vanaf de publieke tribune toekijken hoe Motlanthe - overigens een van zijn bondgenoten - werd gekozen.

Motlanthe heeft een nieuw kabinet benoemd waarin een groot aantal ministers van de vorige regering - onder president Thabo Mbeki - terugkeren. Vooral het aanblijven van minister van Financiën Trevor Manuel wordt van belang geacht, omdat hij verantwoordelijk is voor het economische succes dat Zuid-Afrika de afgelopen jaren boekte.

Minister Manto Tshabalala-Msimang van Volksgezondheid, die opzien baarde door haar opvattingen over aids (ze propageerde bietensap en knoflook als medicijn), heeft een andere post gekregen.

De jeugdafdeling van het ANC, die een grote rol heeft gespeeld in het wegwerken van Mbeki, is de enige groepering die zich niet ingenomen toont met de installatie van Motlanthe. De 'Jonge Leeuwen' willen hun held Zuma zo snel mogelijk als president zien.

Julius Malema, de 29-jarige leider van de ANC-Jongerenliga (ANCYL), waarschuwde onlangs de rechterlijke macht, die een onderzoek deed naar beschuldigingen van fraude aan het adres van Zuma. ''Iedereen die obstakels opwerpt voor Zuma op zijn weg naar het presidentschap, wordt door ons uit de weg geruimd.''

Motlanthe noemde die opmerkingen onverantwoord. Die uitspraak leidde tot een fikse woordenwisseling binnen het ANC-bestuur. ''Het is duidelijk dat Motlanthe denkt dat wij politieke kwesties niet goed begrijpen. Een vorm van minachting,'' aldus een lid van ANCYL. (AP, GPD)

Molanthe moet waarschijnlijk in april wijken voor Jacob Zuma. Foto EPA/Nic Bothma Beeld
Molanthe moet waarschijnlijk in april wijken voor Jacob Zuma. Foto EPA/Nic Bothma
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden