Plus

'Mild' vonnis moord broer kroongetuige is strategie

Andy S. krijgt niet de geëiste 28 maar 20 jaar cel voor de moord op broer Reduan van kroongetuige Nabil B. Justitie is teleurgesteld, maar het milde vonnis kan mede het gevolg zijn van keuzes op hoog niveau in het OM.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Je kunt ook te veel kaarten tegen je borst houden. Justitie besloot moordenaar Shurandy 'Andy' S. (40) na een overzichtelijk en kort onderzoek in zijn eentje te vervolgen voor de moord op broer Reduan B., 29 maart in diens beletteringsbedrijf in Amsterdam-Noord.

Die moord, zes dagen nadat zijn broer Nabil B. als de eerste kroongetuige tegen de Nederlands-Marokkaanse onderwereld was gepresenteerd, kan volgens de rechtbank niet anders zijn dan een wraakactie van de groepering van Ridouan Taghi en Saïd Razzouki. Die beschuldigt justitie mede aan de hand van Nabil B.'s biecht van meer dan twintig liquidaties.

'Gewone' onderwereldmoord
Dat Andy S. de moordenaar was, was evident. Hij bekende snel. Dat was voor justitie reden hem vlot afzonderlijk te berechten van de rest van Taghi's organisatie. Die keuze kan hem zijn relatief milde celstraf hebben opgeleverd.

Omdat de rechtbank S.' bewering gelooft dat hij niet wist dat hij de onschuldige broer van de kroongetuige doodschoot, en in wiens opdracht precies, krijgt hij niet de geëiste 28 jaar cel voor het ontwrichten van de rechtsstaat, maar 20 jaar, zoals past bij een 'gewone' onderwereldmoord.

Justitie is begrijpelijk zwaar teleurgesteld en ging meteen in hoger beroep, maar wrang genoeg lijkt de milde straf mede het gevolg van de op hoog niveau uitgestippelde strategie.

Justitietop
Er zijn wel degelijk sterke aanwijzingen dat Andy S. welbewust voor de groep van Taghi en Razzouki moordde. Er zijn ook sterke aanwijzingen dat de moord op Reduan B. niet de enige liquidatie was die hij voor de groep pleegde of nog had willen plegen.

Toch, die aanwijzingen spelen in het dossier van recherche en justitie volgens ingewijden nog maar een kleine rol omdat de justitietop ervoor koos hem apart te berechten in de zaak 13Modave, van justitie in Amsterdam, en nog niet in de veel grotere strafzaak 26Marengo, die het Landelijk Parket voorbereidt tegen de groep van de nog voortvluchtige Taghi en Razzouki.

Zo is in S.' huis in Hilversum een visitekaartje gevonden waarop het (verkeerd geschreven) huisadres van Reduan B. gekrabbeld stond. De familie Razzouki kent dat woonadres.

Identiteitspapieren
Eind 2017 waren identiteitspapieren van S. al gevonden bij een afgebrande scooter waarbij ook een versleutelde PGP-Blackberry (Pretty Good Privacy) lag die de recherche aan hem toeschrijft. Mogelijk was hij ook toen al bij een moordplan betrokken. Hij zegt zelf in het najaar van 2017 te zijn benaderd als huurmoordenaar.

Zeker sinds begin 2018 zijn door recherche-onderzoeken en uiteindelijk meldingen door de familie aanwijzingen gevonden voor pogingen van de groep-Taghi om Nabil B.'s naasten wat aan te doen - met de bekendmaking van de kroongetuigendeal in maart als katalysator.

Moordplan
Na zijn arrestatie is wéér een 'PGP' bij S. gevonden. Die had hij net gekregen. Daarom denkt de recherche dat hij alweer in een nieuw moordplan figureerde. Op die PGP zat een vingerafdruk van een crimineel die banden zou hebben met zussen van Taghi.

In het onderzoek naar de moord op Reduan B. kwamen andere criminelen uit de groep-Taghi in beeld, maar die zijn nog niet gearresteerd in het onderzoek 13Modave. Hun betrokkenheid zou kunnen wijzen op het grote georganiseerde verband waarbinnen S. opereerde - al maken we uiteraard het voorbehoud dat langduriger onderzoek die aanwijzingen hard moet maken.

10.000 euro
In S.' huis is 10.000 euro gevonden, wat er op zou kunnen wijzen dat hij (deels) al bloedgeld had ontvangen. Hij zegt dat hem voor de moord op Reduan B. 100.000 euro was beloofd.

S. heeft volop banden met Nieuwegein: waar veel getrouwen van Taghi en Razzouki wonen.

Kortom: als S. was meegenomen in het Grote Onderzoek, of als de Amsterdamse recherche daaruit meer informatie had mogen gebruiken, was hij mogelijk harder te linken geweest aan Taghi's vermoede criminele organisatie en had de rechtbank wellicht niet geloofd dat hij als onwetende kamikaze moordde voor snel geld.

Het veel meer hameren op S.' banden met de groep Taghi zou weleens de strategie kunnen worden in hoger beroep, nu justitie zo teleurgesteld is over de aan S. opgelegde 20 jaar cel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden