MijnBuur brengt buren nóg dichterbij

Een app waarmee we met een druk op de knop onze buren alarmeren. Dat is een van de eerste tastbare resultaten van de start-ups die zich buigen over oplossingen van grotestadsproblemen.

Met de app van de start-up MijnBuur kunnen buurtbewoners met één druk op de knop elkaars hulp inroepen. Beeld -
Met de app van de start-up MijnBuur kunnen buurtbewoners met één druk op de knop elkaars hulp inroepen.Beeld -

Met de app van de start-up MijnBuur kunnen buurtbewoners met één druk op de knop elkaars hulp inroepen. De app moet rond de containerwoningen op de Wenckebachweg gaan zorgen voor meer veiligheid en sociale cohesie, vooralsnog bij wijze van proef. "Deze week bleek nog dat de politie niet overal binnen vijftien minuten aanwezig is," zegt Wendeline van Luijk, een van de ontwikkelaars van de app. "De buurman kan er binnen één minuut zijn."

Dat is aan de Wenckebachweg wel zo'n prettig idee, zeker sinds de geruchtmakende verkrachting van een fietser in januari. Meteen daarna kreeg de omgeving van het studentencomplex meer politiesurveillance en beveiligingscamera's.

Via Start-up in Residence, het programma waarbinnen de gemeente samenwerking met start-ups heeft uitgeprobeerd, werd ook MijnBuur ingeschakeld, want er komt altijd een moment dat het cameratoezicht en de extra politie-inzet worden teruggeschroefd. "Wij bieden een structurele oplossing."

Afvalverwerking
MijnBuur is er niet alleen voor noodoproepen. Er is ook een knop waarmee buren kunnen worden gevraagd voor een klusje of een helpende hand. Via de app is het ook een koud kunstje de gemeente te attenderen op een kapotte straatlantaarn of een andere ergernis, zoals ook de wijkagent kan worden aangesproken.

MijnBuur is een van de zeven start-ups die de afgelopen vier maanden door de gemeente zijn ingeschakeld voor het oplossen van typische grotestadsproblemen als de spreiding van toeristen, afvalverwerking en de overlast van fietswrakken. Daarbij hebben ze van binnenuit kunnen leren hoe de inkoop door de gemeente verloopt en konden ze terecht op verschillende flexwerkplekken in de stad.

Proefproject
De gevonden oplossingen bieden perspectief. Zo heeft Gamatec een techniek in huis om organisch afval te gebruiken in stoeptegels (zie hiernaast). De start-up &Thijs heeft een veelbelovend platform ontwikkeld waar ouders een jeugdhulpverlener kunnen selecteren voor hun kinderen. De Spanjaarden achter de start-up City Makers werken aan een app die Amsterdammers kan vertellen of hun verdwenen fiets door de gemeente is weggeknipt of niet.

null Beeld -
Beeld -

Vrijdag presenteerden de start-ups die aan Start-up in Residence deelnemen hun oplossingen aan een publiek van ambtenaren, investeerders en andere gemeenten, want het was ook de bedoeling dat de deelnemende start-ups hun eerste grote klanten aan dit initiatief overhouden. Of dat lukt, is nu nog niet te zeggen, daarvoor is vier maanden te kort, maar bijna allemaal hebben ze er wel een proefproject binnen de gemeente of nuttige contacten binnen de ambtelijke organisatie aan overgehouden.

Start-upklimaat
Wethouder Kajsa Ollongren (Economische Zaken) is tevreden en kondigde meteen een vervolg aan voor Start-up in Residence. Het start-upklimaat en de inzet van innovatie, digitale oplossingen voor vergroting van de leefbaarheid was ook een belangrijke overweging bij de prijs die de gemeente vrijdag heeft gekregen van het Comité van de Regio's van de Europese Unie. Daar kwam Amsterdam uit de bus als de stad met het beste 'innovatie ecosysteem' in de EU. Aan de prijs is een bedrag van 950.000 euro verbonden.

Biomassa in de stoep
De Zwitserse start-up Gamatec heeft een techniek ontwikkeld om organisch afval om te zetten in bouwstoffen. In het afval zit koolstof die zich bij verbranding of vertering aan zuurstof bindt en dan als het broeikasgas CO2 in het milieu terechtkomt. Door de biomassa extreem te verhitten zonder dat er zuurstof bij kan (pyrolyse), verkoolt het tot biochar en ontstaat er dus geen CO2. Met biochar kan de vruchtbaarheid van akkers worden verbeterd, maar het is ook bruikbaar als grondstof voor cement. Bij wijze van proef gaat Gamatec daarvan stoeptegels maken voor de gemeente. Binnenkort wordt daarmee voor het eerst een stoep geplaveid, waarschijnlijk in de Jan Evertsenstraat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden