Column

Mijn slechte humeur schrijf ik toe aan een klotewereld en kutweer

Albert de Lange (57), bijna dertig jaar redacteur bij Het Parool, is 'uitbehandeld'. Hij verkent, ongewis hoe lang, de route naar zijn aangekondigde dood.

Albert de Lange.Beeld Jan van Breda

De wankelmoedigheid is er niet minder op geworden. Het heeft zwartgallige trekjes. Dat is niet heel verstandig voor een man in mijn situatie, waarin het beter is om zo levenslustig mogelijk te zijn.
Maar ik merk dat zaken waar ik als journalist warm voor liep, me als vrijzwevende persoon steeds chagrijniger maken. Moord, doodslag, corruptie, schrille meningen, Nineve, de crisis, kristalzegels, jihad, nutsbedrijven, Boko Haram, deskundigen, De Bank - er dient zich veel aan als aanslag op mijn humeur.

Het idee dat het leven 'nou eenmaal' geen pretje is - een volkomen dooddoener die ten onrechte als vertroostend wordt gezien - heb ik nooit aangehangen, maar richting de dood ontdek je gaandeweg dat er veel dingen zijn waar je goed zonder kunt.

De opwarming van de aarde zal het verder zonder mijn persoonlijke betrokkenheid moeten doen en ik zal meer kwesties moeten afschudden. Televisie kijken doe ik allang niet meer, tachtig procent is totale stompzinnigheid, en misschien moet ik ook de overconsumptie van dagbladen matigen en m'n Twitteraccount eens fors opschonen.

Zo wordt je wereld allengs kleiner natuurlijk, en dan is het weer de vraag of je daar nou wel verstandig aan doet; dan ben je echt aan het afwachten en krijgt de neerwaartse spiraal, die fysiek is aangekondigd, ook greep op je gemoed. Daar moet ik me tegen verweren en dat is lastig.

Ik heb helemaal geen aanleg voor depressie en mijn contact met zielknijpers is beperkt gebleven tot een experimentele sessie bij een psychiater die me wat verschuldigd was. Het leverde betrekkelijk weinig op, anders dan dat ik een problematische verhouding heb met gezag - een op zich juiste bevinding waarmee je echter neerslachtigheid niet bestrijdt.

Het spijt me dat ik u moet lastigvallen met deze kentering in mijn geestesgesteldheid, die hopelijk van tijdelijke aard is en die ik voorlopig toeschrijf aan een klotewereld en kutweer. Want objectief gesproken heb ik, als opgegeven patiënt, nog steeds geen reden tot klagen: het lichaam functioneert naar behoren en iedereen verzekert me dat ik er bijzonder goed uitzie (al weet ik niet steeds of hiermee verbazing wordt uitgedrukt, of mentale steun).

In sombere momenten wil ik The Optimist er wel eens bij nemen, een goednieuwsblaadje van zweverige signatuur, waar ze deze week al direct een positieve slinger weten te geven aan de dreiging van terreur: in aantal doden valt het reuze mee! Over kanker hebben ze het niet, maar vergeleken met 'geweld' als doodsoorzaak stelt dat hele terrorisme niks voor, met circa vierhonderd doden per jaar. 'Iedere terreurdaad,' zeggen ze er bij, 'is er één te veel, maar de kans om te sterven door een terrorist is kleiner dan de kans te sterven door de bliksem, een bijenbeet of in bad.'

Een levenshouding waar ik veel van kan leren, maar die natuurlijk volstrekt voorbij gaat aan de werkelijke intenties van de 'martelaren', het verspreiden van zoveel mogelijk angst en haat. Dan ontleen ik meer plezier aan een leuze waarover de Twitterwereld zich de afgelopen dagen vrolijk maakte: Don't die a virgin, the terrorists are up there waiting for you!

En ik moest denken aan een berichtje dat een collega me toezond over een tekst in de overlijdensberichten van zijn krant. Bij het telefonisch doorgeven was iets misgegaan. Een plaatselijke notabele werd uitgeluid met de zinsnede: 'Hij was een macaber man'. Zo moet je misschien niet eindigen.

a.delange@parool.nl

Wil je reageren op deze column? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden