Column

'Mijn naam is Volkert, kan ik naar uw land emigreren?'

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

"Nou, eens even kijken, ik heb nu bijna alle landen gehad, laat ik China eens proberen..."

"Met de Chinese immigratiedienst. Wat kan ik voor u doen?"

"Mijn naam is Volkert van der Graaf. Ik wilde weten of ik naar uw sterk vervuilde land kon emigreren. Ik ben een milieuactivist, en ik kan u vertellen dat ik op laf­hartige wijze een Nederlandse politicus heb vermoord. Dood­geschoten. Ik probeerde te vluchten, maar ik werd helaas achtervolgd door zijn chauffeur."

"Ik denk niet dat we plek voor u hebben, mijnheer Van der Graaf."

"Jammer... Tot ziens. Eens even kijken, welk land dan? Hallo, met de Russische immigratiedienst? U spreekt met Volkert van der Graaf. Ik wilde naar uw land emigreren. U moet weten dat ik een milieu-activist ben, ik uw land sterk vervuild vind en ik in Nederland een politicus heb vermoord..."

"Dat klinkt interessant."

"Wat zegt u?"

"Dat klinkt interessant, mijnheer Van der Graaf. Hoeveel Nederlandse politici hebt u vermoord?"

"Eén. Een superrechtse ­nationalist. Ik deug echt absoluut niet."

"Mooie praatjes hebben we allemaal. Tja, maar één vermoorde politicus... Dat is niet veel hè, mijnheer Van der Graaf? Hoe hebt u die Nederlandse politicus vermoord?"

"Gewoon. Neergeschoten. Met een pistool."

"Gewoon neergeschoten met een pistool... Ik geloof niet dat we hier in Rusland echt ruimte en werk voor u hebben, al klinkt het heus interessant. Maar superrechts en nationalist zijn we hier ook allemaal...Nee, we hebben voor u nu geen plek."

"Pfff... dank u, dank u, dank u, ik schrok al. Dan maar België bellen."

"Met de Belgische immigratiedienst. Zegt u het maar."

"Ik ben Volkert van der Graaf uit Nederland en ik..."

"Het antwoord is nee. Wij willen hier geen Nederlanders."

"Waarom niet?"

"U kent zeker geen Nederlanders! Nee, u bent niet welkom!"

"O, dank u lieve Belgen, dank u. Nou, ik heb nu echt alles geprobeerd. Zo, nu ga ik eerst al die landen aanklagen via het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, ik ga het Europees Hof in de arm nemen, omdat niemand me wil toelaten."

"En ik ga de Nederlandse staat weer eens aanklagen, omdat ze me destijds een meldplicht hebben gegeven terwijl ik gewoon 18 jaar had. Ik ben onrechtvaardig behandeld. En verder heb ik hier wat zaakjes op te knappen. Eens kijken, waar woont dat vervelende knaapje en waar zit die blonde duif?"

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Over Volkert van der Graaf

Volkert van der Graaf, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, hoeft zich niet meer te melden bij de reclassering. Dat was dinsdag uitkomst van een kort geding dat Van der Graaf had aangespannen tegen de Staat.

Hij verzette zich tegen zijn meldplicht bij de reclassering en omdat hij zich in het buitenland wil vestigen. Het is niet bekend waar hij in het buitenland wil gaan wonen en of dat alleen is of met zijn gezin.

Volgens Van der Graaf heeft zijn meldplicht geen enkele toegevoegde waarde en het belette hem in zijn wens om te emigreren. De rechter heeft hem gelijk gegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden