Aanslag Barcelona

'Mijn geliefde Barcelona, wat is dit verschrikkelijk'

De van oorsprong Amsterdamse tekstschrijver Annebeth Vis woont al vijftien jaar in Barcelona, op 50 meter afstand van de Ramblas. "Zijn we hier, in mijn geliefde stad, nog veilig?", vraagt ze zich af op de ochtend na de aanslagen.

Op de Ramblas, het populaire uitgaansgebied in het centrum van Barcelona, reed donderdag een bestelbus in op voetgangers. Beeld ANP
Op de Ramblas, het populaire uitgaansgebied in het centrum van Barcelona, reed donderdag een bestelbus in op voetgangers.Beeld ANP

De Ramblas. Gisteren liep ik er niet. En ook mijn geliefden waren allemaal ergens anders. Ik was in ons huis, op 50 meter afstand van de straat. Hoorde ineens geschreeuw.

Er was iets gebeurd en het was erg. In een opwelling ben ik naar buiten gerend, naar de Ramblas. Die was al grotendeels afgezet. Politiewagens, busjes, ambulances reden op en neer. Iedereen werd geweerd. Een nagenoeg lege Ramblas zou op iedere normale dag als een droom voelen. Nu was het een nachtmerrie. Afschuwelijk.

Barcelona is verslagen. Een stad die rouwt. Het is akelig stil op straat, in een metropool die normaal gesproken altijd - dag én nacht - bruist. Donderdagavond niet. Vannacht niet. Geen verkeer, het hele gebied bleef afgesloten. Geen openbaar vervoer. Geen mensenmassa's.

Alleen agenten, helikopters en wat toeristen die niet goed raad wisten met hun aanwezigheid. Die geschokt waren, want ook zíj hadden daar kunnen lopen. Een Barcelona zoals ik dat nog nooit heb gezien.

Mijn geliefde Barcelona. Wat is dit verschrikkelijk. Míjn stad. De stad waar ik van hou. Die ik als geen andere plek ter wereld ken, de stad waar ik al jaren woon. Waar ik mijn man ontmoette en waar ik in de afgelopen vijftien jaar mijn leven opbouwde.

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik er nooit aan heb gedacht. Nice, Stockholm, Londen. Stel dat? Wat als? Wanneer zijn wij aan de beurt? En waar?

Het zijn vragen die een willekeurige inwoner van een Europese (hoofd)stad zich ongetwijfeld stelt bij het zien van de schokkende beelden. De lichamen op straat. Bloed. Chaos. Verdriet. Het ongeloof in de ogen van voorbijgangers. Machteloosheid. Woede.

Vandaag is het Barcelona, maar morgen kan het Amsterdam zijn. Waar ben je nog veilig? Niet bij mij in de buurt. Niet op de Ramblas. In alle eerlijkheid: net als de meeste locals kom ik er liever niet, zoals veel Amsterdammers het Damrak mijden. Een noodzakelijk kwaad, maar één waar ik niet omheen kan.

Ik fiets elke dag langs de Ramblas via Plaça de Catalunya naar kantoor. En aan het einde van de werkdag weer terug. Dan neem ik precies dezelfde route als die vervloekte, dodelijke bestelbus.

Ik moet de Ramblas over als ik in de aangrenzende wijk El Raval moet zijn, naar yogales ga, naar de dokter. Op de Ramblas zit mijn apotheek, ik ga er naar de markt om boodschappen te doen. Ík had daar kunnen lopen. Mijn gezin had daar kunnen lopen. Mijn man en kind hadden daar kunnen lopen. Wij zijn die plek ontelbaar keer vaker gepasseerd dan de voetgangers die er donderdag zijn doodgereden.

Politie-onderzoek vannacht op De Ramblas. Beeld ANP
Politie-onderzoek vannacht op De Ramblas.Beeld ANP

Terrorisme komt ineens angstaanjagend dichtbij. Ik ben bang, de mensen zijn bang. Waar ben je nog veilig? Kunnen we nog wel naar het terras? Met de metro? Onze vrienden en familie die op bezoek zijn, meenemen naar een toeristische highlight?

Hoe zorg je ervoor dat angst je leven niet bepaalt? Wat is er veranderd? Wat gaat er veranderen? Hoe komt Barcelona er weer bovenop? Wanneer gaan we weer de deur uit, zonder hieraan te denken? Zijn we hier, in mijn geliefde stad, nog veilig?

Spanje in rouw na aanslagen

Na de aanslagen donderdagavond en -nacht in Barcelona en Cambrils heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Heel Spanje leeft mee met de slachtoffers en hun familie, aldus Rajoy. Hij stelde: "Terroristen zullen nooit een verenigd volk overwinnen dat de vrijheid verkiest boven barbaarsheid''.

In Barcelona vielen veertien doden toen donderdagavond op de Ramblas in het toeristencentrum met een busje werd ingereden op publiek. Ook raakten zeker honderd mensen gewond, onder wie drie Nederlanders. Een Belgische vrouw kwam om.

Volgens de Spaanse autoriteiten zijn er verder Duitsers, Spanjaarden, Fransen, Hongaren, Macedoniërs, Cubanen, Italianen, Ieren, Canadezen, Argentijnen, Venezolanen, Australiërs en Italianen onder de slachtoffers.

Cambrils
Enkele uren later werden in de Catalaanse kustplaats Cambrils vijf vermoedelijke terroristen gedood. Bij de antiterreuractie waarmee een nieuwe aanslag zou zijn gestopt, raakten zeven mensen gewond. De terreurverdachten in Cambrils droegen bomgordels die later door explosievenopruimingsdienst tot ontploffing werden gebracht.

Volgens de Spaanse politie is er een verband tussen beide aanslagen. De politie denkt ook dat er een link is met een explosie in een woning in Alcanar waar explosieven werden gemaakt. Bij deze explosie kwam een persoon om het leven.

Verdachten Barcelona
Drie mensen zijn aangehouden voor de aanslag in Barcelona. Het zijn een Spanjaard en een Marokkaan opgepakt. De nationaliteit van de laatste verdachte is nog niet bekend. De chauffeur van het bestelbusje wordt nog gezocht. Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de aanslag in Barcelona opgeëist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden