Lezersbrief

‘Mijn dierbare Oude Kerk bezocht: het was erger dan gevreesd’

Het is ondenkbaar dat het Louvre een kunstenaar toestaat een snor te plakken op de Mona Lisa. Zoiets is wel gebeurd in de Oude Kerk, schrijft Paroollezer Willem Levelt. 

De installatie van Adrián Villar Rojas in de Oude Kerk.Beeld Jörg Baumann

Dezer dagen ben ik, met enige aarzeling, mijn dierbare Oude Kerk gaan bezoeken om Rojas’ Poems for Earthlings te bezien. Het was nog erger dan ik gevreesd had.

Eerst het kunstwerk zelf. De kerk als toevluchtsoord, begrijp ik, voor diegenen die geen veilig huis hebben, waar zij naar toe kunnen vluchten. Een vesting waarin men zich veilig zou moeten voelen. Mij joeg die alleen maar angst aan. Bijna overal diepe duisternis. Vanachter elke stapel zandzakken kan plotseling Magere Hein verschijnen. Ik heb me altijd geborgen gevoeld in de Oude Kerk, maar dat was voorbij.

Toch is mijn grootste probleem met deze installatie een ander. Er zijn een aantal historische iconen in onze wereld, waar iedereen af moet blijven. We mogen die alleen maar perfect behouden doorgeven aan de volgende generaties.

Het is ondenkbaar dat het Parthenon tot aan de kapitelen wordt volgestapeld met zandzakken. Het is ondenkbaar dat het Louvre een kunstenaar toestaat een snor te plakken op de Mona Lisa.

De Oude Kerk is zo’n icoon, waar vele lagen van Amsterdams historie samenvallen, zeven honderd jaar oud. Daaromheen is onze stad ontstaan. Daar is in de loop der jaren het unieke, ingeklemde Gotische heiligdom van de stad gegroeid. Daar trok de Alteratie diepe sporen. Daar is afscheid genomen van dirigent en blokfluitist Frans Brüggen.

Een icoon is een plaats van beschouwing voor ieder, maar voor geen twee mensen gelijk. Niemand, ook de eigenaar niet, heeft het recht die functie aan te tasten. Dat is met deze installatie precies gebeurd.

Willem Levelt, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden