Column

Mijn boerenverstand zegt: 'Hef op, die euro!'

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman Beeld Wolff

Boerenverstand sla ik hoog aan. Ergens in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd een Amerikaans onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat de meeste miljonairs laagopgeleid waren. Om handel te drijven, om te zien waar je winstkansen lagen, had je veel meer aan je boerenverstand.

Wat dat boerenverstand precies inhoudt, weet ik niet. Ik heb het wel eens in een televisieprogramma aan een boer gevraagd en die zei ongeveer: "Ik heb eens een zeug die negentig gulden waard was, gekocht voor honderd, en diezelfde dag verkocht voor honderdtien aan de man van wie ik hem gekocht had."

"Dat is slim van u," zei ik.

"Ja, maar toen hij die zeug weer terug had, verkocht hij hem voor honderddertig aan iemand anders."

Ik moet daar nog vaak aan denken als ik een kotelet op mijn bord heb.
Ik ben geen econoom. Economie is eigenlijk geen echte wetenschap. Goede economen moeten volgens mij mensen zijn met een boerenverstand.

Of ik boerenverstand heb, weet ik niet. Ik heb in winkels gestaan en op marktjes wel eens boekjes verkocht en ik heb een paar een huizen verkocht en gekocht.

Maar stel dat ik straks moet oordelen over de euro. Ergens in 2008 betoogde ik al dat de euro ooit eens uit elkaar zal spatten. Er zal een neuro en een zeuro komen.

Gisteren was een hoogleraar economie het met mij eens. Een Nobelprijswinnaar. Zijn naam is Joseph Stiglitz. Dat hij (wetenschapper, Nobelprijswinnaar) en ik het met elkaar eens zijn, stemt mij vrolijk.

Maar nu zijn er journalisten die geen Nobelprijs hebben gewonnen en die de Nobelprijswinnaar maar een domoor vinden, want hij heeft 'populistische regeringen als Argentinië, Venezuela en Griekenland' geadviseerd en dat is uitgelopen op 'een ramp'.

Wie moet ik nu geloven? Mijn eigen boerenverstand zegt dat er landen zijn die het 'goed' doen (Nederland, Duitsland, Finland) en landen die het minder doen (Griekenland, Spanje, Italië).

Mijn boerenverstand zegt dat goede landen beter een eigen munt kunnen hebben, dan dat we allemaal dezelfde munt hebben. Dat zegt de Nobelprijswinnaar dus ook.

Waarom zou ik de economen die de Nobelprijswinnaar en mij geen gelijk geven, moeten geloven? Waarom zou ik Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem (PvdA) of Jesse Klaver (GroenLinks) meer moeten geloven dan een Nobelprijswinnaar die nota bene 'links' is? Mijn boerenverstand zegt: 'Hef op, die euro!'

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden