PlusFilm

Mijn bijzonder rare week met Tess is een vermakelijke kinderfilm

Met Mijn bijzonder rare week met Tess plaatst regisseur Steven Wouterlood zich in een stevige traditie van vermakelijke kinderfilms met een serieuze ondertoon.

Mijn Bijzonder Rare Week met Tess won een filmprijs in Berlijn Beeld Screenshot
Mijn Bijzonder Rare Week met Tess won een filmprijs in BerlijnBeeld Screenshot

De openingsscène van Mijn bijzonder rare week met Tess geeft direct aan dat het speelfilmdebuut van Steven Wouterlood met meer filmische zorg in elkaar is gezet dan de gemiddelde jeugdfilm. De 11-jarige Sam (Sonny Coops van Utteren) mijmert op een zomers strand over de dood, in een prachtig gegraven kuil – die door de slim gekozen shots ook wat weg heeft van een graf. De kuil blijkt een lelijk obstakel voor Sams oudere broer, die bij een val zijn been breekt. Zo heeft Sam ineens heel veel tijd om in zijn eentje rond te dolen tijdens de gezinsvakantie op Terschelling. Het leidt hem naar een ‘alleenheids­training’, als voorbereiding op het moment dat hij er als jongste van het gezin alleen voor zal staan.

Hij blijft niet lang alleen: al snel ­ontmoet hij leeftijdsgenootje Tess (Josephine Arendsen). Als zij bij hun eerste ontmoeting vraagt of Sam kan salsadansen, en hij zegt van niet, zegt ze: “Perfect – dan gaan we het samen leren!” Met haar doortastende dwarsheid heeft Tess wel iets van die goeie ouwe Pippi Langkous, al wordt het hier nergens zo tegendraads als in de klassieke kinderboeken en -serie.

Hoewel dit zijn eerste speelfilm is, kan Wouterlood zich inmiddels een ervaren kracht op het gebied van kinderregie noemen. Sinds zijn afstudeerfilm Los uit 2007 staan kinderen centraal in al zijn werk. Met Mijn bijzonder rare week met Tess, gebaseerd op het succesvolle gelijknamige kinderboek van Anna Woltz, plaatst hij zich in een stevige traditie van vermakelijke kinderfilms met een serieuze ondertoon.

Mijn bijzonder rare week met Tess

Regie Steven Wouterlood
Met Sonny Coops van Utteren, Josephine Arendsen
Te zien in Arena, Eye, Filmhallen, Het Ketelhuis, Rialto, Studio K, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden