Plus

Mijn Amsterdam: boswachter Annemiek Stevenhagen

Annemiek Stevenhagen (56) is sinds 2010 een van de zeven boswachters van het Amsterdamse Bos. Ze groeide op in Haarlem, woonde onder meer in Oost en Zuid en woont tegenwoordig landelijker, in Heemskerk.

Kim van der Meulen
Boswachter Annemiek Stevenhagen. Beeld Rin Hof
Boswachter Annemiek Stevenhagen.Beeld Rin Hof

Eerste keer in Amsterdam

"Toen ik een jaar of achttien was, ging ik met mijn eerste vriendje uit in Amsterdam: wat drinken bij café Americain en daarna naar de film. Met al die indrukwekkende grachten, leuke straatjes, grappige winkels en een enorme diversiteit aan mensen was het heel wat anders dan Haarlem. Ik voelde me een beetje een provinciaaltje, haha. Die veelzijdigheid van Amsterdam vind ik nog altijd mooi."

Bioscoop (1)

"Tuschinski. Het is alleen al een uitje om naar dat gebouw te gaan, met zijn mooie details en interessante geschiedenis. Ik heb er in mijn studententijd gewerkt: ik gaf rondleidingen en werkte als caissière en ouvreuse. Heel leuk om de première van een nieuwe James Bondfilm mee te maken of 's middags even gratis naar de film te gaan. Ik kom er nog steeds graag."

Bioscoop Tuschinski. Beeld Rink Hof
Bioscoop Tuschinski.Beeld Rink Hof

Rijp voor de sloop

"Vanaf de heuvel in het Amsterdamse Bos zie je de Zuidas precies boven de bomen uitkomen. Heel jammer. Dat stuk zou er van mij af mogen. Ik houd in het algemeen meer van oudere gebouwen en laagbouw. Het charmante van Amsterdam is dat het smal, klein en popperig is. Het hoeft niet allemaal groot en hoog te zijn. We hoeven geen Dubai te worden."

Uitgaan (2)

"Naar het Concertgebouw. Het mooiste is als je de muziek al wat beter kent. Ik heb eens bij een vioolconcert van Paganini op de eerste rij gezeten. Geweldig die violist, echt genieten. Ballet is nog mooier misschien: de combinatie van muziek en dans. Ik heb eens ballet op Lieder ohne Worte van Mendelssohn gezien en Vier letzte Lieder van Richard Strauss, prachtig.

Café (3)

"Ik kom met een zekere regelmaat in café Kalkhoven, op de Prinsengracht. De bediening is goed, er komen veel stamgasten én toeristen, iedereen is er welkom. Een heel relaxte, echt Amsterdamse kroeg. Het is ook de stamkroeg van een collega van me, die om de hoek woont. Vanuit zijn huis kijken we in augustus weleens naar het Prinsengrachtconcert."

Park

"Het Amsterdamse Bos, natuurlijk. Ik heb een tijd op de Rustenburgerstraat gewoond en ging vanuit daar vaak naar het Sarphatipark, maar zo'n klein park leent zich niet voor een flinke wandeling. Nog voordat ik in het Amsterdamse Bos ging werken, kwam ik er al om de hond uit te laten of om te paardrijden. Het is tachtig jaar geleden voor Amsterdammers aangelegd en ontzettend divers. Te gek om er te werken; ik heb de mooiste ambtenarenbaan die je kunt hebben."

Restaurant

"De Foodhallen vind ik een verrassende plek, waar je lekker kunt eten. De eerste keer dat ik er kwam, was het bijna onherkenbaar - ik kende De Hallen nog uit de tijd dat het gewoon een tramremise was. Een leuk concept, met al die eettentjes en een filmtheater."
Dieren in de stad

De Foodhallen. Beeld Rink Hof
De Foodhallen.Beeld Rink Hof

Geheim adresje

"Pisa IJs, een kleine ijssalon tegenover de RAI. Hier haal je het lekkerste Italiaanse ijs van Amsterdam."

Mooiste uitzicht

"Vanuit de Stopera heb je een magnifiek uitzicht op de stad en de Amstel. En laatst had ik een trouwerij in Level Eleven op het Stationsplein, van waaruit je prachtig uitkijkt op de verlichte brug naast het Centraal Station."

Favoriete Amsterdammer

"Eberhard van der Laan. Ik zou hem graag een hart onder de riem willen steken, nu hij helaas zo ziek is. Hij lijkt me een intelligente, integere en aardige man."

Wil altijd nog eens

"Naar Eye. Ik durf bijna niet hardop te zeggen dat ik er nog niet ben geweest. Ik plan binnenkort een dagje om erheen te gaan met mijn vader; het staat ook al lang op zijn lijstje. Noord vind ik sowieso een leuke buurt. Ik kom graag bij café 't Sluisje op de Nieuwendammerdijk en in de IJkantine. Schitterend."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden