Migratie via zee loopt terug

Minder asielzoekers dan voorgaande jaren hebben Europa in 2019 via zee weten te bereiken. Het aantal mensen dat de levensgevaarlijke oversteek over de Middellandse Zee waagt blijft echter aanzienlijk.

Op het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland zijn donderdag 71 migranten op bootjes onderschept. Beeld EPA
Op het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland zijn donderdag 71 migranten op bootjes onderschept.Beeld EPA

Pakweg 107.000 migranten kwamen Europa dit jaar binnen via zee, meldt de Internationale Organisatie voor Migranten (IOM). Dat is een lichte afname (5 procent) ten opzichte van een jaar eerder.

IOM-woordvoerder Pieter Maas: “Het is natuurlijk slechts een inschatting – het precieze aantal is onmogelijk te achterhalen. Maar op basis van de bronnen die wij gebruiken zien wij een afname van instroom naar Europa door de jaren heen, zowel in het aantal mensen dat zo aankomt in Europa, als het aantal mensen dat overlijdt bij de oversteek.”

Zeker 1246 migranten zijn om het leven gekomen tijdens de gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee. Dat aantal loopt dagelijks op.

Migranten die Europa proberen te bereiken doen dat vaak met zeer provisorische bootjes – een lucratieve business voor mensensmokkelaars. Afgelopen dagen werden voor de kust van Spanje weer 300 mensen onderschept op de Middellandse Zee. Een man die voor de Costa Blanca werd aangetroffen dreef op een klein opblaasbaar speelgoedbootje. Hij zat daar eerder met een vriend van hem op, die is waarschijnlijk verdronken.

Kleine rubberbootjes

In het Kanaal werden donderdag eveneens migranten onderschept. De Franse en Britse kustwachten namen volgens persbureau AFP

71 mensen mee die in kleine rubberbootjes het Kanaal poogden over te steken. Veel migranten proberen vanuit de haven van Calais in Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk te komen, in de hoop daar asiel te krijgen. Geruchten doen de ronde dat mensenhandelaren migranten aansporen daarmee niet langer te wachten, vanwege de op handen zijnde brexit.

Migranten bereikten Europa afgelopen jaar vooral via Griekenland en Spanje, waar gezamenlijk zo’n 86.000 mensen aan land kwamen. Voor het eerst sinds 2014 is een daling te zien in de hoeveelheid migranten die Europa via Italië bereiken.

Dat lijkt het directe gevolg van het omstreden akkoord dat het land sloot met Libië over de opvang van Afrikaanse migranten in het Arabische land, dat verscheurd wordt door een burgeroorlog.

Vluchtelingenakkoord

Tegelijkertijd is het aantal migranten dat in opvangkampen op Griekse eilanden wordt gehouden al sinds het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de EU in 2016 in werking trad niet zo hoog ­geweest. In totaal 40.000 vluchtelingen zitten daar in kampen onder erbarmelijke omstandigheden.

Spanningen aan de grenzen van de EU kunnen ertoe leiden dat die aantallen weer oplopen. Deze week nog waarschuwde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat Europa voor een nieuwe migratiecrisis staat. Na hevige bombardementen in de Syrische provincie Idlib trekken opnieuw grote aantallen vluchtelingen naar Turkije, dat naar eigen zeggen al zo’n 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt.

Als Turkije niet snel groen licht krijgt van Europa om grote aantallen Syrische vluchtelingen in een ‘veilige zone’ in Noord-Syrië te herhuisvesten, dan zal Turkije, zo dreigt Erdogan, ‘de poort naar Europa’ openen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel reist volgende maand naar Turkije om dit af te wenden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden