'Migratie bleek te hoge drempel kabinetsformatie'

De poging om een regering te vormen met VVD, CDA, D66 en GroenLinks is mislukt. De besprekingen zijn vastgelopen, liet informateur Edith Schippers maandagavond weten.

Beeld anp

'Beste mensen, het is niet gelukt." Zo begon Edith Schippers maandagavond een persconferentie over het klappen van de formatie. Ze heeft de gesprekken afgerond die zij in opdracht van de Tweede Kamer voerde met de onderhandelaars van de grootste partij VVD en de drie grootste winnaars van de verkiezingen (CDA, D66 en GroenLinks).

"De inhoudelijke verschillen zijn gewoonweg te groot gebleken," zei Schippers, die Kamervoorzitter Arib en de koning al heeft ingelicht. "Vanaf het begin wisten we dat het moeilijk zou worden; het is niet op inzet vastgelopen," aldus Schippers. Maandag bleek volgens Schippers dat migratie een te hoge drempel te zijn voor de formatiepoging. "De standpunten lagen zoveel uiteen, dat de kloof te groot was om elkaar te naderen. Vandaag hebben we moeten vaststellen dat het domweg niet lukt."

Schippers wil haar eindverslag zo snel mogelijk afronden en aanbieden aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Ze sprak sinds eind maart met de onderhandelaars van de vier partijen over de mogelijkheden van een kabinet. Nadat Schippers verslag uitbrengt aan de Tweede Kamer, moet daar besloten worden wat nu de volgende stap is.

Volgens een peiling van Maurice de Hond vindt twee derde van de aanhang van de VVD en de PvdA dat de laatste partij bij een nieuwe formatiepoging betrokken moet worden.

Lees hier het formatieblog terug.

Chronologie kabinetsformatie

Woensdag 15 maart: De VVD wordt met 33 zetels op deze verkiezingsdag opnieuw de grootste. Tweede wordt de PVV, gevolgd door CDA en D66. Verder wint GroenLinks tien zetels.

Donderdag 16 maart: De fractievoorzitters wijzen Edith Schippers (VVD) aan als verkenner.

Donderdag 23 maart: De VVD, CDA, D66 en GroenLinks besluiten verder te praten over de vorming van een kabinet. Installatie van de nieuwe Tweede Kamer.

Dinsdag 28 maart: Tweede Kamer wijst Schippers aan als informateur.

Dinsdag 4 april: Het eerste inhoudelijke gesprek tussen de vier partijen vindt plaats.

Donderdag 6 april: Schippers spreekt op haar persconferentie van een 'intensief en ingewikkeld proces'.

Donderdag 13 april: Geen onderhandelingen omdat Klaver bij zijn ernstig zieke moeder is.

Woensdag 3 mei: Na een korte vakantie wordt de formatie hervat. Een dag later dan gepland in verband met de begrafenis van de moeder van Klaver.

Donderdag 11 mei: Het AD meldt dat het CDA de gesprekken over het klimaat blokkeert. De andere onderhandelaars spreken dat tegen.

Maandag 14 mei: Schippers laat weten dat de formatieonderhandelingen zijn vastgelopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.