'Migranten op leeftijd vaker dement dan Nederlandse ouderen'

Ouderen uit Marokko en Turkije en Surinaamse ouderen met een Hindoestaanse achtergrond zijn drie tot vier keer vaker dement dan Nederlandse leeftijdsgenoten.

Redactie
Oudere migranten zijn veel kwetsbaarder voor dementie dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Beeld anp
Oudere migranten zijn veel kwetsbaarder voor dementie dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten.Beeld anp

Dat blijkt uit onderzoek onder 2254 ouderen van neuropsycholoog Özgül Uysal-Bozkir, die donderdag promoveert aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Het onderzoek toont voor het eerst dat oudere migranten veel kwetsbaarder zijn voor dementie dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Dat heeft verschillende oorzaken. Uysal-Bozkir: "Sociaaleconomische status speelt een rol bij dementie en oudere migranten hebben het op dat vlak vaak niet riant in Nederland."

Diabetes
Ook hebben migranten van Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse afkomst vaker diabetes, wat het risico op dementie vergroot. Bovendien vergroot de gemiddeld lage sociaaleconomische status de genetische aanleg voor diabetes weer, omdat vaak het geld en de kennis om gezond te eten ontbreken.

Ook psychische factoren als eenzaamheid en depressie spelen een rol, aldus Uysal-Bozkir. "Tijdens mijn onderzoek ving ik signalen op dat oudere migranten gemiddeld vaak eenzaam en depressief zijn in vergelijking met Nederlandse leeftijdsgenoten, hoewel dat niet strookt met het beeld dat we hebben van de meer collectieve mediterrane en Surinaamse cultuur."

Uit eerder onderzoek blijkt depressie ook een risicofactor te zijn voor dementie. "Hoe dat precies meespeelt bij oudere migranten, is een interessante vraag voor vervolgonderzoek," aldus Uysal-Bozkir.

Psychologische test
Voor het onderzoek keek Uysal-Bozkir naar psychologische tests die het geheugen goed meten bij migranten. Die tests moesten invloeden van taal, cultuur en opleiding zo veel mogelijk ondervangen.

Dat ging verder dan het vertalen van een handleiding naar het Nederlands vertalen. Uysal-Bozkir: "Een plaatje van een tennisbal is bijvoorbeeld makkelijker te herkennen door een van oorsprong Nederlandse zestiger, dan door een Turkse of Marokkaanse man die nog nooit getennist heeft."

Taalbarrière
Uysal-Bozkir ziet niet zo snel een oplossing om dementie bij migranten op korte termijn tegen te gaan, omdat de oorzaken van het verhoogde risico op dementie divers zijn. "Maar als we oudere migranten willen helpen, moeten we ons bewust zijn van het verschil in risico op dementie en van de cultuur en taalbarrières die meespelen bij identificatie en zorg."

Wiesje van der Flier, hoogleraar aan het VUmc Alzheimercentrum, noemt de bevindingen van Uysal-Bozkir in de Volkskrant belangrijk. "Dit is de eerste keer dat hier in Nederland naar gekeken is. Ik denk niet dat je de precieze getallen als waarheid moet nemen, maar deze studie laat wel zien dát dementie ook en misschien zelfs wel vaker voorkomt bij immigranten. Daar moeten we iets mee."

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden