Midtown Grill

Midtown Grill

Midtown Grill in het Marriott Hotel serveert twee soorten Amerikaans rundvlees, al dan niet drooggerijpt met een speciale techniek. De Porterhouse steak weegt 1600 gram!

In grote hotels gaat alles er net iets anders aan toe dan elders. Ik ben wat vroeg voor de reservering, tien voor zes, en vind de deur van het restaurant potdicht. Via de hotelingang van het Marriott Hotel kom je wel in de lobby, maar ook van daar uit is de restaurantdeur op slot. Dat is wel erg radicaal. Dus wacht ik in de lobby op mijn gezelschap.

Gelukkig kom ik de treetjes naar de beneden straatniveau gelegen Midtown Grill net af. Maar dan sta je in een lichte, fraaie ruimte met aan één kant een open keuken. Je wordt gastvrij ontvangen door de buitengewoon vriendelijke bediening en als ik me niet vergis wuiven ze zelfs uit de keuken - ze begroeten me overigens in het Engels; ze verwachten duidelijk voornamelijk hotelgasten.

De menukaart is een gigantisch, nauwelijks hanteerbaar bord, waar het assortiment op staat. Ze gaan er hier prat op dat ze het beste grillrestaurant van de stad zijn, en dat is te zien aan de hoeveelheid vleesgerechten.

Er is een zevental voorgerechten, en die zijn niet allemaal zo vlezig. Zo beginnen we met de Maryland Crab Cakes, twee stuks, met tartaarsaus en fijne tuinkruiden (€12,50), netjes gemaakt, maar niet erg rijk van smaak, om beleefd te blijven.

De caesarsalade kun je met verschillende garnituren bestellen: kipfilet, gamba's, Black Angus rundvlees of wilde gerookte zalm. Dat laatste dus: de kom is gevuld met goed aangemaakte stukjes bindsla, Parmezaan en wat rozetjes zalm (€10). Niet slecht.

En ten slotte - we zijn met drie man - de uiensoep met madera en gruyèrecrouton (€9,50). Op zich goed gevuld met goudbruine ui, maar wel wat erg zoet. Karamelliseren van ui doe je beter zonder suiker: dan zet de inuline in de ui zich na verloop van tijd om in fructose, wat veel natuurlijker smaakt dan met sucrose opgepepte uien. Volgens mij leren ze dat niet meer, omdat dat tijd kost.

Ze serveren hier twee soorten Amerikaans rundvlees: drooggerijpt (een techniek die Herman den Blijker ooit in Ouderkerk introduceerde) en de andere zonder die vorm van rijping. We kiezen van elk een klein stuk vlees: je kunt T-bones tot 800 gram (€69) en Porterhouse steak tot 1600 gram (€139) bestellen; we kiezen voor de New York Strip Steak van 250 gram (€33,50, die ons ook al te veel is). Maar gezegd moet worden: heel goed vlees, vast geserveerd met kruidenboter en gekaramelliseerde uien.

Je mag ook nog een keuze doen uit een aantal sauzen: we kiezen champignonsaus en bearnaise en krijgen er ook nog een rodewijnjus bij. Het zijn heel kleine bakjes en als saus kunnen ze niet erg bekoren: de bearnaise smaakt bitter, de champignonsaus is te sterk ingekookt en aan de rodewijnjus kom ik niet eens meer toe.

De Top Sirloin (entrecote, €32) van 250 gram is 'dry aged' en inderdaad nog mooier gerijpt. Op dit vlees is niets af te dingen.

Voor de afwisseling nog een flink stuk kabeljauw (€28,50), geserveerd met citroen en - alweer - kruidenboter.

Als je er een garnituur bij wilt als friet, gepofte aardappel, puree of seizoensgroenten, betaal je daar nog eens €2,50 extra per portie voor. Ik vind dat wat overdreven bij zulke prijzen. En dan hebben ze het brood van de voorgerechten ook al weggegrist. Is dat om de patat te kunnen verkopen?

Drie desserts komen natuurlijk op tafel: de crème brûlée is uitstekend (€6), de New York Cheesecake met bessencompote en slagroom (€7) is redelijk, en dan is er de Warm Apple Pie met vanille-ijs: een hoog stuk gebak met zeer harde korst bovenop en een slijmerige onderkant die je bijna kunt drinken - en warm is hij al helemaal niet. Appeltaart goed serveren gaat velen kennelijk boven de pet.

Het vanille-ijs is trouwens ook matig van kwaliteit (€6).

De wijnen, veel per glas, zijn goed, het water (€9 per fles) te duur, en de bediening blijft allerhartelijkst.

Het zou me zeer verbazen als de Mid

town Grill ooit een populaire locatie voor Amsterdammers wordt - alsof ze gedoemd zijn te cateren voor hun eigen hotelgasten.

7+

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden